Sari la conținut

Obiceiurile nesanatoase duc la apariția ulcerului. Cinci sfaturi de la specialist pentru a preveni afecțiunea

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
congres în premieră la Bucureşti

Obiceiurile nesanatoase duc la apariția ulcerului. Afecțiunea se dezvolta atunci cand pepsina, acizii strapung mucoasa protectoare a stomacului sau duodenului invadeaza tesuturile din jur.

Cauzele si factorii de risc sunt acidul clorhidric, refluxul continutului duodenal, enzime pancreatice, alcoolul, fumatul, stresul cauzat de o trauma si cel cotidian, unele medicamente, factori ereditari, si bacteria Helicobacter pylori.

Obiceiurile nesanatoase duc la apariția ulcerului. Cinci sfaturi de la specialist pentru a preveni afecțiunea

Ulcerul este o afecţiune care solicită multă grijă şi răbdare în ceea ce privește tratamentul. Bolnavii au un regim de urmat, care se bazează atât pe tratamentul prescris de medic, dar și pe respectarea unui stil de viață sănătos.

 Cinci sfaturi de la specialist pentru a preveni afecțiunea

1.Renunțați la stress
Printre cauzele apariției ulcerului se numără și stresul, de aceea este important ca orice pacient diagnosticat cu această afecțiune să identifice cauzele care îi crează anxietate și stres și să le elimine. Stresul poate fi redus și cu ajutorul mișcării, cel puțin 30 de minute pe zi, dar și prin includerea în programul zilnic a activităților care îți fac plăcere, de la citit, până la vizionarea unui film la cinematograf.

2. Respectați un regim alimentar

De asemenea, este necesar un regim, bazat pe alimentele pe care pacientul le tolerează. Printre mâncărurile de evitat, care agravează simptomele bolii, se numără citricele, ceapa, usturoiul, prăjelile, smântâna, dar și grăsimile și băuturile acidulate.

3. De evitat medicamentele antiinflamatorii

Specialiștii recomandă evitarea medicamentelor antiinflamatorii, pe care le luăm pentru combaterea febrei sau a unor dureri ușoare. Aspirina, ibuprofenul și alte antiinflamatorii nesteroide nu trebuie luate decât la sfatul medicului, pe o perioadă cât mai scurtă de timp. De regulă, acestea se administrează împreună cu un protector gastric, pentru protejarea mucoasei.

4. Specialiștii recomandă cinci mese pe zi

Un alt sfat de care trebuie să țină cont bolnavii de ulcer este să mănânce puțin și des și să mestece foarte bine mâncarea. Sunt obligatorii trei mese principale pe zi și alte două gustări.

5. Renuțați la fumat și la consumul de alcool

Este foarte important ca persoanele care suferă de ulcer să adopte un stil de viață sănătos. Renunțarea la fumat, la consumul de alcool și de băuturi acidulate trebuie să se numere printre regulile de la care să nu te abați, potrivit nexta.md.

Dr. Bosonea Paul, medic specialist gastroenterolog spune că anumite categorii de pacienți au un risc crescut de leziuni gastro-duodenale (cei anticoagulati; cei cu boli cronice precum ciroza hepatica, BPOC, cei transplantati; cei asociați cu predispoziția la ulcere de stress – arsuri, intervenții chirurgicale, traumatisme cranio-cerabrale) au nevoie preventiva de protectie digestiva.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel