marți, iunie 6, 2023

În primii ani de viață, copiii explorează lumea exterioară. Acest lucru poate duce la accidente nefericite care pot pune în pericol viața micuților. Iată căror obiecte este necesar să acordăm atenție.

Obiectele mici sunt, adesea, înghițite de copii. Deși unele sunt cu adevărat inofensive, anumite obiecte mici pot interacționa îmn mod negativ cu organismul, rezultatele fiind letale.

Te-ar mai interesa: Secrete de slăbit în funcție de vârstă. Ce regim a...

Dr. Mihai Craiu, pediatru, dezvăluie pe pagina „Spitalul Virtual pentru Copii” de ce bateriile mici se alfă pe lista celor mai periculoase obiecte pentru copii și, de asemenea, ce putem face atunci când copilul a înghițit una.

Bateriile mici pot fi letale

<<Și ce dacă? Doar este o baterie atât de mică… Nu se va întâmpla nimic…>>
Din păcate aceste afirmații, pe care le-am auzit deseori de la părinți, nu sunt adevărate, în toate cazurile.

În lume au fost descrise 59 decese, ca urmare a ingestiei de button batteries, în ultimele decenii.

De aceea trebuie să știm că dimensiunea mică nu le face <<nevinovate>>, iar întârzierea adresării la medic poate aduce efecte extrem de grave.

Te-ar mai interesa: Horoscop 6 iunie. Se anunță o sumă mare și neaștep...

Bateriile alcaline cu diametru mai mare de 12 mm pot rămâne blocate în gât sau în esofag. Și se lipesc de mucoasa esofagului, producând o arsură chimică, prin efect alcalin, extrem de repede. Până in 2 ore poate să apară arsura! Nu doar acizii sau lichidele fierbinți produc arsuri. Și substanțele alcaline pot să ardă. Întrebați bunicii despre arsurile cu sodă caustică…

Sursa: Unsplash

Te-ar mai interesa: Greșeala pe care credincioșii o fac în BISERICĂ. P...

Ce putem face până ajungem la spital, dacă suspectăm că bateria înghițită nu a ajuns în stomac?

Apropos, toți corpii străini rămasi în esofag ne produc o senzație de disconfort, ca o durere în capul pieptului, o creștere marcată a cantității de salivă și nevoia de a înghiți frecvent – se cheamă sindrom esofagian. Cu siguranță știți cum este sindromul esofagian dacă vă amintiți cum a fost când ați mâncat în trecut pâine caldă, insuficient coaptă sau un covrig moale, insuficient prăjit. V-a rămas „undeva pe drum”, până în stomac, și ați înghițit în sec de multe ori…
Cam așa e si cu button batteries. Numai că ele pot să ardă sever peretele esofagian producând o fistulă (o gaură în peretele esofagului) către mediastin, pleură sau vasele mari. Cu efecte foarte grave… 

Te-ar mai interesa: Horoscop 6 iunie 2023. Gemeni, o zi calmă și măsur...

În acest scenariu trebuie dată câte o linguriță de miere, la fiecare 5 minute, până ajungeți la spital. Cât persistă sindromul esofagian și sunteți pe drum spre spital dați unui preșcolar sau copil mai mare miere, ca să facilitați alunecarea bateriei către stomac.

Odată ajunsă în stomac bateria, riscul scade mult, deoarece alcalinitatea polului negativ al bateriei va fi compensată de aciditatea gastrică. Apoi aceasta se va elimina, de obicei, singură, daca este mică, sub 20 mm.

Te-ar mai interesa: Cum îți dai seama că ești în prag de infarct. Toat...

Nu forțați vărsăturile și nu pierdeți vremea. Timpul este vital în cazurile în care bateriile sunt inclavate în esofag sau în gât.

Dacă pacientul respiră dificil sau are stridor intens, bateria ar putea fi localizată undeva unde blochează și căile respiratorii. Sunați imediat la 112”, scrie medicul pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private