Sari la conținut

Oboseala excesivă poate fi un simptom nebănuit al unor afecțiuni grave. Iată care sunt acestea și cum le depistezi

Este normal să te simși obosit, mai ales dacă ai un program solicitant. Cu toate acestea, oboseala excesivă, care nu se ameliorează indiferent de activitățile zilnice, poate ascunde anumite probleme de sănătate și afecțiuni prezente în organism.

Oboseala excesivă se manifestă prin manifestarea unei stări de extenuare constantă. Principalul mod de a depista acest tip de oboseală este momentul în care te trezești. Adesea, persoanele extenuate se trezesc la fel de obosite dimineața, deși programul de somn este unul normal și echilibrat.

Ce afecțiuni poate ascunde oboseala excesivă?

Anemie

Anemia este una din principalele cauze ale oboselii cronice, in special in cazul femeilor insarcinate si a celor care au fibroame sau polipi pe colul uterin. Anemia poate aparea si la persoanele care sufera de hemoroizi sau afectiuni gastrointestinale, precum ulcerul sau cancerul gastric. Alte cauze ale anemiei includ unele boli cronice si insuficienta de fier, acid folic sau vitamina B12, scrie MedLife.

Depresie și anxietate

Uneori depresia si anxietatea sunt sursa oboselii cronice. De fapt, intre 60 si 80% din persoanele care sufera de oboseala cronica au o afectiune psihica. Depresia afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati, dar de multe ori se manifesta si la nivelul intregii familii. Acestea se pot manifesta la orice vârstă și este indicat să cauți mereu soluții bune prin care să diminuezi gândurile și stările negative.

Alergia la anumite alimente

Deși alimentele oferă energia necesară organismului nostru, specialiștii susțin că acest lucru este inversat în cazul alergiilor alimentare. De fapt, oboseala poate reprezenta chiar un semnal de alarma cu privire la o alergie sau intoleranta alimentara.

Hipotiroidie

Un nivel scazut al hormonilor tiroidieni te face sa te simti obosit. De asemenea, este posibil sa te ingrasi, sa fii iritabil si sa ai pierderi de memorie. Apare frecvent la femei si mai des odata ce inaintezi in varsta. Din fericire, afecțiunea se poate depista cu ajutorul unui test de sânge. Astfel dacă observi anumite simptome specifice, incusiv oboseală, este indicat să ceri sfatul unui medic.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel