Sari la conținut

Ochii albaștri nu sunt chiar albaștri. Informația care spulberă tot ce știai până acum!

curiozități despre ochi și vedere

Ochii albaștri nu sunt chiar albaștri. Cum își capătă culoarea la fel cum o fac apa și cerul! Informația care spulberă tot ce știai până acum!

Cum își capătă culoarea ochii?

Ochii căprui își iau culoarea din melanină, același pigment care dă culoarea pielii. Dar ochii albaștri nu au niciun pigment albastru în ei. Ochii albaștri își capătă culoarea la fel cum o fac apa și cerul. Lumina este împrăștiată astfel încât să fie reflectată mai multă lumină albastră.

Culoarea ochilor depinde de iris

Partea colorată a ochiului se numește iris. Este o structură care conține mușchi și alte tipuri de celule. Puteți vedea irisul în acțiune pe măsură ce se contractă sau se extinde pentru a lăsa să pătrundă mai mult sau mai puțină lumină prin pupilă.

Irisul este alcătuit din două straturi. Pentru aproape toată lumea – chiar și cei cu ochi albaștri – stratul din spate (numit epiteliu pigmentar) are pigmentul maro.

Stratul frontal al irisului (numit stromă) poate face ca ochii să pară căprui, albaștri sau verzi.

Pentru persoanele cu ochi căprui, unele dintre celule au și pigment maro.

Oamenii cu ochi albaștri nu au deloc pigment în acest strat frontal, ceea ce face ca fibrele să se răspândească și să absoarbă unele dintre lungimile de undă mai lungi ale luminii care intră. Iese mai multă lumină albastră și ochii par să fie albaștri.

Pentru persoanele cu ochi verzi, unul sau ambele straturi ale irisului conțin pigment maro deschis. Pigmentul maro deschis interacționează cu lumina albastră, iar ochiul poate apărea verde sau pistruiat.

Mulți oameni au variații în culoarea irisului, adesea cu o culoare în apropierea pupilei și alta la margine. Această variație apare atunci când diferite părți ale irisului au cantități diferite de pigment.

Este greu de prezis culoarea ochilor unui copil doar prin privirea părinților.

Genetica culorii ochilor este foarte complicată

Nu poți prezice culoarea ochilor unui copil doar privind culoarea ochilor părintelui. Chiar și părinții care au ochi de aceeași culoare pot avea un copil cu irisi de culoare diferită.

Cercetările genetice au arătat că ochii albaștri probabil au apărut doar în ultimii 6.000 până la 10.000 de ani. Înainte de asta, toată lumea avea ochi căprui.

Probabil că ochii albaștri s-au răspândit în populație doar pentru că unora le place felul în care arată și au ales să aibă copii cu oameni cu ochi albaștri.

Unii ochi își schimbă culoarea la iluminare diferită – iată de ce

Deoarece ochii albaștri își iau culoarea din lumina care intră și este reflectată, ei pot părea de fapt ca și cum ar avea culori diferite în funcție de condițiile de iluminare.

Ochii verzi sunt o combinație de culoare a pigmentului și culoarea luminii împrăștiate, astfel încât pot arăta și o altă culoare în condiții de iluminare diferite.

De multe ori, bebelușii nu au prea mult pigment în iris atunci când se nasc. Acesta este motivul pentru care ochii lor pot arăta foarte albaștri.

Mai mult pigment se acumulează în iris în primele luni de viață ale unui copil, iar ochii albaștri pot deveni mai puțin albaștri sau chiar complet căprui.

Pentru majoritatea copiilor, culoarea ochilor încetează să se schimbe după primul an, dar pentru unii copii culoarea se poate schimba încă câțiva ani.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel