Sari la conținut

Ocna Mureş, cea mai nouă staţiune din Ardeal. Ce afecţiuni medicale pot fi tratate aici

sursa foto: Facebook
cea mai nouă staţiune din Ardeal

Cea mai nou stațiune balneară din Ardeal şi-a deschis porţile în acest an. Este vorba de Băile Sărate Ocna Mureș, care se află la puțin peste o oră de Cluj Napoca.

Aceasta este cea mai nouă și cea mai modernă investiție publică în domeniul balnear din România, lucrările fiind în valoare de 8 milioane de euro. De altfel, se speră ca această nouă staţiune să revitalizeze orașul cu o populație de 12.480 de locuitori, lipsit de investiții importante.

Baza de tratament are o suprafață totală de 6.400 de metri pătrați și cuprinde facilități precum trei bazine interioare și trei exterioare cu apă sărată și dulce, zonă de fitness, recuperare medicală cu un vârf de până la 700 de proceduri pe zi, vara, respectiv 400 în perioada de iarnă.

Complexul beneficiază de cabinete medicale şi de vestiare pentru medici şi asistente, iar persoanele care vin la tratament au la dispoziţie şi camere cu băi galvanice, împachetări cu parafină şi cu nămol. Autoritățile locale intenționează să extindă investiția și să construiască, în 2024, și un aqua parc, precum și un hotel.

Ce afecţiuni medicale pot fi tratate

Bolile pe care pacienții şi le vor putea trata la complexul balnear din Ocna Mureş sunt afecțiunile reumatismale degenerative, articulare şi inflamatorii, afecțiuni neurologice periferice, afecțiuni ginecologice, afecțiuni post-traumatice.

Un bilet pentru o zi pentru un adult costă 60 de lei, de luni până vineri, respectiv 70 de lei pentru zilele de sâmbătă și duminică. Copiii cu vârsta între 7 și 14 ani vor plăti 35 de lei/zi, iar cei mai mici de 7 ani vor avea intrarea gratuită.

Există și tarife pentru un interval de 1-4 ore, respectiv 45 de lei pentru adulți și 25 de lei pentru copii. Depășirea celor 4 ore se va taxa suplimentar, astfel: primele 20 de minute – 3 lei, peste 20 de minute, câte 10 lei la fiecare 30 de minute. Tarifele abonamentelor vor fi de 50 de lei/zi pentru adulți, respectiv 25 de lei/zi la copii, perioada minimă de abonament fiind de 7 zile.
Tarifele pentru serviciile medicale sunt cuprinse între 5 lei și 200 de lei. Cel mai ieftin costă luarea tensiunii arteriale, iar cele mai scumpe sunt consultul inițial medical primar și ecografiile, informează adevarul.ro.

Un EKG este taxat cu 10 lei, iar un referat medical va costa 100 de lei. Ședințele de kinetoterapie costă 50 de lei și au o durată de 20-30 de minute. De asemenea, serviciul de ‘kinesio taping’ este taxat cu 30 de lei.

O staţiune nouă într-un loc istoric

Stațiunea balneară Ocna Mureș (Marosujvár) a apărut în peisajul turistic al Transilvaniei datorită investițiilor făcute de conducerea Salinei din propriile sale venituri.

Primele băi au fost amplasate în anul 1876 într-o clădire construită din lemn situată în apropierea Salinei. Pentru început aceste băi au fost folosite numai de către funcționarii și muncitorii Salinei. După 1876 investițiile au continuat și s-au concretizat în noi utilități balneare: băile de aburi, căzi cu dușuri, piscină cu apă sărată, etc.

Astfel s-au pus bazele unui nou centru balnear în Transilvania recunoscut în mod oficial în anul 1889. Aflate în concurență cu stațiuni renumite de același profil din Transilvania (Sovata, Turda, Cojocna, Praid, Ocna Sibiului) și Austria (Ischl, Ausch, Reichenhall, etc), Băile Sărate ale ”Ocna Mureșului” au beneficiat de cele mai concentrate ape sărate: 260 %.

În 1936, la Ocna Mureş s-a înfiinţat Oficiul local de cură şi turism, care a funcţionat până în 1948, când a fost desfiinţat de comunişti. În staţiune funcţionau, în 1941 două hoteluri de categoria I şi trei hanuri de categoria a II-a. Momentul de glorie a fost atins în anii 1980, când mii de oameni din toată ţara veneau să-şi trateze afceţiunile reumatice.

Datele statistice arată că în anii 1980, ajungeau aici, în fiecare an, între 7.500-8.000 de oameni. Vechile băi s-au închis la sfârșitul anilor ’90, iar clădirea veche de peste 70 de ani a fost demolată în 2010.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel