Sari la conținut

Octavian Jurma: aceasta este data când se va termina pandemia!

Epidemiologul Octavian Jurma a realizat o analiză a valului patru ce a lovit din plin România și care pare să facă ravagii tot mai mari de la o zi la alta. Potrivit specialistului, pe baza datelor analizate, valul poate continua până la jumătatea lunii noiembrie. Cu acest prilej, specialistul critică Guvernul pentru măsurile luate în vederea gestionării pandemiei, unde medicii au fost lăsați complet de izbeliște.

„Asta presupune că numărul de oameni care se pot infecta în această perioadă este undeva la 25% – maxim 30% din populație. Dacă cumva 50% din populație este vulnerabilă, atunci valul acesta mai poate să continue până la jumătatea lunii noiembrie. Avem patru săptămâni plus minus două săptămâni, pentru că nu știm exact unde este fundul abisului spre care ne îndreptăm acum.

Când într-o zi de luni vom avea același număr de cazuri ca lunea precedentă, atunci o să știm că ajungem la un platou. Acest lucru se poate întâmpla în două săptămâni, dar cel mai probabil undeva între două și patru săptămâni va fi vârful. Partea proastă este că cu cât durează mai mult să ajungem la vârf, cu atât va dura mai mult să coborâm de acolo”, a spus Octavian Jurma, citat de Mediafax.

Citeste si:

Potrivit lui Jurma, România se confruntă cu un scenariu similar celui din India, în care a avut o urcare foarte abruptă și de 4 ori mai multe cazuri la vârf:

„E posibil să vedem și noi acum scenariul indian. În India valul Delta a avut de 4 ori mai multe cazuri la vârf decât valul precedent. La noi valul precedent a fost cu 6.000 de cazuri, asta înseamnă că putem urca până la 24.000 de cazuri”

Apoi va urma un platou cu 3.000 – 4.000 de cazuri pe zi, ceea ce înseamnă „un dezastru pentru sistemul medical, pentru că medicii sunt efectiv epuizați”.

„Toată forța uriașă a acestui val care a venit care o avalanșă acum stă pe acest firav sistem medical care a făcut efectiv minuni, pentru că este mult mai prost pregătit decât cel din vest, dar oamenii au reușit să îl folosească și să nu producă dezastre. Iar acum sunt complet lăsați de izbeliște, abandonați, când te uiți la măsurile care se iau: se permit în continuare nunți, evenimente cu 200 de oameni. Sunt incidențe de 10 la mie ori 5. Înseamnă că în București acum incidența e de 50 la mie. Unul din 20 de oameni cu care te întâlnești a fost infectat în ultimele 14 zile, e aproape imposibil să nu ai pe cineva în cercul apropiat de prieteni infectat și tocmai de aceea avem nevoie de ajutor de la autorități, nu doar să ne împingă copiii în clasă”, a mai spus Octavian Jurma.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.