Sari la conținut

Octavian Jurma, epidemiolog: „Dacă pandemia este un incendiu, atunci copiii și tinerii sunt surcelele care ard la început”

Din cuprinsul articolului

Octavian Jurma, epidemiolog, nu este de acord cu măsurile pe care le-au luat autoritățile în contextul valului 5 al pandemiei.

Epidemiologul spunecă școlile și certificatul verde sunt principalele puncte slabe în fața Omicron. Pe adulți nu-i deranjăm, de copii nu ne îndurăm, este concluzia specialistului.

„Suntem liniștiți că „școală nu va fi ținută cu orice preț deschisă”, doar cu prețul sănătății și vieții copiilor noștri. În schimb, dacă adulții vor avea de suferit de pe urmă Omicron și vor umple spitalele în proporție de 75%, abia atunci prețul va fi prea mare și se vor închide și școlile.

Astfel școlile vor rămâne deschise indiferent de incidența, indiferent de spitalizarile minorilor, indiferent de numărul deceselor în rândul copiilor și a profesorilor. Față de adulți avem teamă și nu îndrăznim să îi deranjăm. Față de copii nu avem nici teamă și nici îndurare. Că doar când e ultima oară când ați văzut copii dărâmând gardul parlamentului încercând să ia ostateci parlamentarii României?”, a arătat Octavian Jurma, potrivit Mediafax.

Octavian Jurma mai spune că strategia privind școlile va avea efect asupra întregii societății.

„Dacă pandemia este un incendiu, atunci copiii și tinerii sunt surcelele care ard la început pentru a aprinde buturgile adulte. Odată ce indendiul a cuprins stivă de buturugi degeaba scot de pe foc doar surcelele. S-a văzut și în octombrie că închiderea și redeschiderea școlilor a avut un impact minimal pe curbă în acel stadiu al pandemiei”, a precizat Jurma.

Coronavirus în România, 15 Ianuarie

În total, până astăzi, 15 ianuarie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.895.833 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 19.117 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.776.122 de pacienți au fost declarați vindecați.

Până astăzi, 59.212 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 14.01.2022 (10:00) – 15.01.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 32 de decese (17 bărbați și 15 femei), dintre care 3 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Bihor, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Dolj, Galați, Gorj, Ialomița, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Suceava, Vaslui, Vrancea.

Dintre cele 32 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 ani, 1 la categoria de vârstă 40-49 ani, 3 la categoria de vârstă 50-59 ani, 7 la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 la categoria de vârstă peste 80 ani.

Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

Din totalul de 32 de pacienți decedați, 31 au fost nevaccinați și 1 vaccinat. Pacientul vaccinat avea vârsta cuprinsă între 50-59 ani și prezenta comorbidități.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: