vineri, iulie 1, 2022

Octavian Jurma: „Nu mai am nici o pretenție ca pandemia să mai revină vreodată sub control medical/ Se evită o situație explozivă politic în care noi aflăm că mii de decese au fost efectiv ascunse”

Epidemiologul Octavian Jurma atrage atenția că suntem una dintre dintre puținele țări din lume în care mortalitatea CFR (CFR – case fatality ratio) a crescut constant după ce am ieșit din valul 2. Mai mult de atât, Jurma spune că în plin scenariu verde apare un val de decese, fără nicio „justificare epidemiologică”.

Te-ar mai interesa: Boli pe care le poți lua de la câine. Dr. Romanesc...

„Din cauza minciunilor si populismului oficial, ma transform fara sa vreau intr-un „vorbitor in numele mortilor” similar celui din romanul lui Orson Scott Card… E neplacut si imi pare rau ca le tulbur relaxarea in prag de vacanta parlamentara, dar adevarul trebuie pazit, cat se mai poate…

Astazi mortalitatea in raport cu numarul total de cazuri (CFR – case fatality ratio) a depasit 3% in Romania si este de 3.01% in crestere fata de nivelul 2.5% din noiembrie 2020.

Asta inseamna ca 1 din 33 de romani diagnosticati oficial cu COVID-19 a murit. Mai precis 1 din 33 de romani nevaccianti si diagnosticati cu COVID-19 au murit. Pe cei vaccinati moartea i-a ocolit si ii va ocoli in continuare.

Te-ar mai interesa: Demența și somnul: Ce legătură există între ele?...

In perioada de varf a valului 2 se raportau la noi in jur de 200 de morti pe zi si consensul politic a fost ca nu e necesara o noua carantina.

in acea perioada s-ar fi raportat 3-400 de morti zilnic ar fi fost mai greu de refuzat pe criterii politice si electorale carantina pe care o solicita consensul medical din acea perioada? Am mai fi putet sa fim la fel de relaxati in decembrie? Dar anticipez…

Te-ar mai interesa: Dietă Lidia Fecioru. Cum a topit 30 de kilograme: ...

Suntem una din putinele tari din lume in care mortalitatea CFR a crescut constant dupa ce am iesit din valul 2. In acest context este bizar ca marea majoritate a romanilor prefera sa participe la ruleta ruseasca cu virusul SARS-CoV-2 in care 1 din 33 mor decat aleaga biletul de iesire din aceasta arena a mortii prin vaccin. Dar asta e alta discutie…

De ce s-a decis amestecarea unor decese din valul 2 cu cele din valul 3 si mai ales cu cele din faza de platou?

Mai jos aveti un grafic simplu. Cu linie negra continua e numarul oficial cumulat de decese in 7 zile (suma mobila la 7 zile) iar cu linie punctata numarul de decese anticipat la 14 zile plecand de la CFR.

Te-ar mai interesa: Dieta Oanei Roman. A topit 25 de kilograme: „...

Se observa cu usurinta ca in valul 2 numarul de decese a fost puternic subestimat. In valul 3 numarul de cazuri a fost puternic subestimat prin scaderea testarii si curba oficiala a depasit sistematic prognoza teoretica.

Pe de alta parte un val imens de decese apare in fara nici o justificare epidemiologica si medicala in mijlocul lunii iunie cand toata tara a intrat in scenariul verde. Explicatia o stim din nota de subsol a raportarilor zilnice, este raportarea oficiala a deceselor inregistrate oficial in valul 2.

Te-ar mai interesa: Medicii au crezut că a murit la naștere. Anca Țurc...

Sunt, pana acum, 1,892 de decese raportate din lunile precendente.

Raportarea zilnica a unui numar de decese anterioare nu are decat dezavantaje din punct de vedere statistic si bruiaza major mortalitatea, unul din cei mai importanti indicatori ai pandemiei. De aceea in tarile unde s-au facut corectii a numarului de decese, acestea s-au facut cumulat printr-un singur anunt.

De ce s-a decis amestecarea unor decese din valul 2 cu cele din valul 3 si mai ales cu cele din faza de platou?

Distribuirea unui numar mare de decese de-a lungul a zeci de zile are deci un avantaj clar din punct de vedere politic si este similar celebrei parabole a broastei puse la fiert.

Astfel daca arunci broasca intr-o oala fierbinte aceasta va reactiona vehement. Daca insa o pui broasca in apa rece si o incalzesti treptat, broasca nu va sesiza cesterea temperaturii si va fierbe fara sa protesteze”, a scris Octavian Jurma pe contul său de Facebook.

„Se evită o situație explozivă politic în care noi aflăm că mii de decese au fost efectiv ascunse”

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma acuză autoritățile că încearcă ascunderea morților din octombrie-decembrie „sub preșul” platoului din iunie.

„Astfel daca azi s-ar fi raportat cele 1,892 de decese (de pana acum) care s-au inregistrat oficial preponderent in valul 2 dar care nu s-au raportat oficial, populatia si presa ar fi sarit ca arsa. Raportandu-se cateva zeci de decese zilnic se evita o situatie exploziva politic in care noi aflam ca mii de decese au fost efectiv ascunse si nu protestam.

Pe romaneste, se incearca ascunderea mortilor din octombrie-decembrie sub presul platoului din iunie si guvernul ne fierbe la foc marunt ca sa nu ne arda sentimentul de vina ca la noi banul si confortul sunt puse inaintea vietii.

Partidele incearca sa scape astfel de raspunderea minciunii grosolane din valul 2 si 3, cand politicienii se intreceau sa ne explice ca pandemia merge atat de bine in Romania fata de alte tari, incat la noi nu e nevoie sa se ia masuri la fel de serioase de limitare. Revin asadar cu raspunsul la intrebarea din debutul acestui articol. Daca in acea perioada s-ar fi raportat 3-400 de morti zilnic ar fi fost mai greu de refuzat de politicieni carantina pe care o solicitau mai toti medicii si epidemiologii, iar in decembrie ar fi fost si mai greu sa ne si relaxam pe deasupra.

„Unde sunt mortii din decembrie?” ne intrebau negationistii care se revoltau la auzul cererilor disperate de preventie din partea medicilor. Iata-i in luna iunie. Putem acum sa ne intoarcem in noiembrie si sa impunem carantina? Evident ca nu. „Ce-ai omorat, omorat ramane” si acum vedem pretul real al interferentiei politice in controlul epidemiei.

Din pacate pentru ei dar si pentru noi, numarul de decese oficiale omise a fost atat de mare incat raportarea lor, chiar asa tardiva si intinsa pe luna iunie, tot produce un val urias de decese care, daca se suprapune peste perioada in care au avut loc, completeaza deficitul inexplicabil statistic din luna noiembrie-decembrie”, a explicat medicul Octavian Jurma.

Octavian Jurma: „Nu mai am nici o pretenție și nici o așteptare ca pandemia să mai revină vreodată sub control medical”

„Va spun sincer ca in acest moment nu mai am nici o pretentie si nici o asteptare ca pandemia sa mai revina vreodata sub control medical.

De aceea as prefera sa se decupleze complet monitorizarea pandemiei, de controlul pandemiei. De control se pot ocupa politicienii si pot stabili cum vor ei, seara la sediu sau dimineata la cafea, daca si ce masuri se vor lua. De masura si monitorizare in schimb se pot ocupa specialistii astfel incat aceste date sa ajute macar generatia care vine sa nu mai faca aceleasi greseli ca generatia nostra.

Inchei intrebandu-ma: oare chiar credeau autoritatile ca mintind populata in privinta pandemiei vor castiga increderea oamenilor in privinta vaccinarii? Chiar ne miram ca romanii au mai multa incredere intr-o ceapa degerata decat in asigurarile celor care pretind ca ne conduc?

Se mai poate face ceva pentru revigorarea campaniei de vaccinare se evitarea unui nou val de decese?

Da! Primul pas a fost facut deja: recunoastrea neputineti politicienilor in combaterea pandemiei si abandonarea raspunderii.

Al doilea insa este imposibil, retragerea politicienilor din fruntea campaniei de vaccinare, inchiderea comitetului de revenire la normalitate si formarea unui comandament national de vaccinare sustinut transpartinic cu Presedintele Romaniei in frunte (daca ar putea face pentru asta o exceptie ca sa devina si presedintele pesedistilor)”, a mai scris Octavian Jurma.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private