Sari la conținut

Octavian Jurma: Valul 4 a intrat în a 5-a săptămână de creștere accelerată/București și Ilfov vor fi în scenariu galben la deschiderea școlilor

Elevi cu mască

Octavian Jurma: Valul 4 a intrat în a 5-a săptămână de creștere accelerată/București și Ilfov vor fi în scenariu galben la deschiderea școlilor.

Omul de știință Octavian Jurma anunță, într-o postare pe contul său de Facebook, că valul al patrulea al pandemiei „a intrat în a 5-a săptămână de creștere accelerată”. Mai mult de atât, Jurma face o predicție nu tocmai plăcută despre deschiderea școlilorsusținând că București și și Ilfov se vor afla în scenariul galben la deschiderea școlilor.

Dr. Octavina Jurma susţine că vaccinarea tinerilor împotriva COVID-19, dar şi a copiilor de peste 12 ani, este foarte importantă având în vedere că tulpina Delta este mai periculoasă decât tulpinile precedente.

Octavian Jurma: Este aproape o certitudine că București și Ilfov vor fi în scenariu galben la deschiderea școlilor

„Valul 4 a intrat in a 5-a saptamana de crestere accelerata. Stim ca vaccinarea este un esec, stim ca nu vom avea masuri de preventie pana la finalul lunii septembrie si prin urmare stim ca evoluta pandemiei va fi neingradita in urmatoarele 6 saptamani.

Singurele necunoscute pentru parinti (dar si elevi) si afacerile care angajeaza parinti sunt:

1. rata de infectare in saptamna deschiderii scolilor

si

2. ce vor face autoritatile cand incidenta va depasi pragurile 1 si 3 la mie.

Pentru HORECA necunoscuta este ce vor face autoritatile cand rata de infectare va depasi 1.5 si 3 la mie.

In acest tabel aveti o prognoza directa simpla a cresterii saptamanale in fiecare judet. Am plecat de la rata curenta de crestere, aplicand ipoteza optimista ca rata de crestere va scadea cu 10% saptamanal. Acest tip de prognoza este precisa pe termen scurt si progresiv mai imprecisa cu fiecare saptamana.

Nu am adaugat ipoteza ca deschiderea scolilor va mari rata de infectare, dimpotriva, am pastrat rata de scadere. Prognoza este deci optimista si situatia reala va fi probabil mai grava desi nu putem exclude nici miracole naturale sau artificiale.

Asa cum se vede, imaginea de ansamblu este de tipping point, in care incidenta va bascula rapid din zona verde in zona galbena si rosie imediat dupa deschiderea scolilor.

Este acum aproape o certitudine ca Bucuresti si Ilfov vor fi in scenariu galben la deschiderea scolilor cu valori intre 1.5 si 2.5 la 1000.

Si alte judete vor fi in scenariu galben cu mare probabilitate dar incidenta depinde de rata de testare si alocare a cazurilor deci nu este exclus sa vedem abateri majore intre incidenta standard si incidenta oficiala.

Nu putem subestima nici interferenta politica in raportarea incidentei deci luati acest tabel cu rezerva de rigoare”, a scris Jurma pe contul său de Facebook.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

„Spre deosebire de pacienți, care pot opta pentru un medic vaccinat dacă nu le convine riscul de infectare la care îi expune medicul, elevii nu au această opțiune”

Octavian Jurma consideră că relația profesor-elev va fi echivalentul relației medic-pacient, în ceea ce privește vaccinarea profesorilor, respectiv a elevilor. „ Stim deci ca elevii vor fi obligati sa isi asume riscul de infectare involuntar dar solidar cu profesorii lor”, este de părere omul de știință, care subliniază că deși „detestă școala online”, detesta „și mai tare” boala Covid-19.

„In iulie parea destul de sigur anul scolar se va deschide in scenariu verde si nimeni nu isi punea problema calitatii invatamantului online sau a necesitatii sa protejam participantii la scoala la fel de bine ca pe cei de la festivaluri. Acum suntem aproape siguri ca incidenta nationala va intra in scenariul galben in preajma deschiderii scolilor si devine necesar sa stim cum se va desfasura scoala in timpul valului 4 (Delta).

Nu avem inca o certitudine daca scolile se vor deschide/inchide dupa scenariile din februarie, care au fost de altfel destul de bine gandite pentru contextul in care testarea preventiva in scoli era inca o masura asumata de guvern. Dupa ce medicilor li s-a permis sa continue sa interactioneze fizic cu pacientii chiar daca nu sunt vaccinati sau testati, putem presupune ca si profesorilor nevaccinati li se vor acorda aceleasi privilegii.

Spre deosebire de pacienti, care pot opta pentru un medic vaccinat daca nu le convine riscul de infectare la care ii expune medicul, elevii nu au aceasta optiune. Stim deci ca elevii vor fi obligati sa isi asume riscul de infectare involuntar dar solidar cu profesorii lor. Acest conflict fundamental intre dreptul adultilor si obligatiile copiilor nu va putea fi rezolvat atat de usor ca in cazul relatiei medic-pacient. Ma astept sa escaladeze in saptamanile urmatoare, tocmai pentru ca avem un guvern foarte grijuliu cu relaxarea si distractia, dar mult mai neglijent cu scoala si educatia.

Personal detest scoala online, insa si mai tare detest boala COVID-19.

Daca sunt silit sa aleg, voi alege siguranta pentru ca e mai usor sa recuperez niste lectii pierdute decat niste sechele cronice sau, Doamne fereste, un parinte pierdut (cum avem deja in clase). Dar eu am crescut in epoca de aur in care elevii erau trimsi cate 2 luni sa culeaga recolta in fiecare an si tot am invatat sa scriu, sa citesc si sa socotesc. Acum copiii cresc in epoca meditatiilor din clasa a 4-a si scoala produce un de procent mare de analfabeti fuctionali, dar tot ne preocupa mai mult prezenta in scoala decat ce invata in scoala.

Din fericire mai avem inca 1 luna pana la deschiderea scolilor si inca se mai poate face ceva atat in privinta campaniei de vaccinare in randul elevilor, parintilor si profesorilor cat si in marirea gradului de siguranta in scoli.

Putem avea scoala in siguranta indiferent de rata de incidenta insa pentru asta trebuie ca scoala si educatia sa devina o prioritate nationala nu doar o lozinca de campanie”, este de părere Octavian Jurma.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel