duminică, aprilie 2, 2023

Autoritățile sanitare franceze au recomandat ieri seara să nu se administreze vaccinul Moderna COVID-19  pentru persoanele sub 30 de ani, după ce un studiu la nivel național a confirmat un risc ușor de inflamație cardiacă asociat cu vaccinurile ARNm, potrivit Medical Express și RFI.

Haute Autorite de Santé (HAS), care acționează ca un consilier al sectorului sanitar francez, a citat riscuri „foarte rare” legate de miocardită, o boală de inimă, care au apărut în datele recente privind vaccinul Moderna și într-un studiu francez publicat luni.

Te-ar mai interesa: Darurile runelor pentru săptămâna 3-9 aprilie 2023...

Autoritatea de sănătate publică din Franța a recomandat ca persoanelor sub 30 de ani să li se administreze vaccinul Comirnaty COVID-19 de la Pfizer, atunci când este disponibil, în locul vaccinului Spikevax de la Moderna, care prezintă riscuri relativ mai mari de probleme cardiace.

În cadrul populației cu vârsta sub 30 de ani, acest risc pare să fie de aproximativ cinci ori mai mic cu vaccinul Comirnaty al Pfizer în comparație cu vaccinul Spikevax al Moderna”, a afirmat HAS în avizul său publicat luni.

Decizia de la Paris a fost luată după ce autoritățile din alte câteva țări, printre care Canada, Finlanda și Suedia, au adoptat, de asemenea, o poziție mai defensivă față de Spikevax din cauza unor probleme de siguranță legate de inimă care afectează persoanele mai tinere.

Te-ar mai interesa: Peste 200 de copii s-au vindecat de hapatita C cu ...

Studiul publicat a analizat toate persoanele din Franța cu vârsta cuprinsă între 12 și 50 de ani care au fost internate pentru miocardită (inflamația mușchiului inimii) sau pericardită (inflamația țesutului din jurul inimii) în perioada 15 mai – 31 august a acestui an.

Rezultatele au arătat că vaccinurile atât de la Pfizer, cât și de la Moderna cresc riscul acestor boli în termen de șapte zile de la vaccinare.

Te-ar mai interesa: De la detoxifierea ficatului la stimularea imunită...

Riscul, deși scăzut, este mai mare la bărbații sub 30 de ani și în special după o a doua doză de vaccin Moderna, despre care studiul l-a găsit posibil responsabil pentru aproximativ 132 de cazuri de miocardită la un milion de doze administrate.

Pentru Pfizer, rezultatul a fost cu aproape 80 la sută mai mic, numărul de cazuri pe milion de doze estimat la 27.

La femeile sub 30 de ani, Moderna ar fi putut duce la 37 de cazuri de miocardită la un milion de doze.

Te-ar mai interesa: Dacă suferi de această boală, NU AI VOIE sub nici ...

Riscul de pericardită este, de asemenea, mai mare după o a doua doză de Moderna la persoanele sub 30 de ani, cu 18 cazuri la milion de doze administrate la bărbați tineri.

Nu au fost raportate decese în rândul pacienților spitalizați cu aceste boli în urma vaccinării.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană, EMA, a aprobat luna trecută vaccinul de rapel al Moderna pentru toate grupele de vârstă de peste 18 ani, la cel puțin șase luni după a doua doză.

Te-ar mai interesa: Uită de lecitină! Ce vitamine îți mențin, de fapt,...

La începutul acestui an, EMA a declarat că a descoperit o posibilă legătură între afecțiunea cardiacă inflamatorie foarte rară și vaccinurile COVID-19, atât din vaccinurile Pfizer, cât și din cele ale Moderna. Cu toate acestea, beneficiile ambelor vaccinuri cu ARNm în prevenirea COVID-19 continuă să depășească riscurile, a declarat autoritatea de reglementare, reluând opinii similare exprimate de autoritățile de reglementare din SUA și de Organizația Mondială a Sănătății.

HAS din Franța a precizat că recomandarea sa, care s-ar aplica indiferent de utilizarea vaccinului ca primă, a doua sau a treia doză de „rapel”, va fi valabilă până când se vor cunoaște mai multe descoperiri științifice în această privință.

Cu toate acestea, pentru persoanele cu vârsta de peste 30 de ani, autoritatea a recomandat în mod explicit utilizarea vaccinului Moderna, afirmând că eficacitatea acestuia este ușor superioară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private