Sari la conținut

Omicron se reproduce de 70 de ori mai repede decât delta în căile respiratorii. Cum se manifestă infecția pulmonară? Datele ultimului studiu

Varianta omicron a Covid-19 se reproduce de 70 de ori mai repede în căile respiratorii umane decât delta, dar infecția la plămâni pare a fi mai puțin severă în comparație cu tulpina originală de virus, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta de cercetătorii de la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Hong Kong. 

Dr. Michael Chan Chi-wai și o echipă de cercetători au descoperit că varianta se reproduce mult mai repede în bronhie, care leagă trachea de plămâni, la 24 de ore după infectare. Cu toate acestea, se reproduce de peste 10 ori mai lent în țesutul pulmonar real uman, au spus ei.

Studiul este în curs de evaluare inter pares. Cercetătorii și-au publicat concluziile înainte de finalizarea evaluării inter pares din cauza naturii urgente a pandemiei.

Replicarea rapidă a lui Omicron în căile respiratorii poate explica de ce se transmite mai repede decât variantele anterioare ale virusului, dar o infecție mai scăzută în plămâni poate indica faptul că provoacă o boală mai puțin severă, potrivit constatărilor studiului.

„Este important de menționat că severitatea bolii la om nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul imun al gazdei la infecție”, a spus Chan într-un comunicat.

Chan a remarcat că un virus extrem de contagios precum omicron poate provoca boli mai severe și moarte pur și simplu prin răspândirea mult mai rapidă, chiar dacă infecția pulmonară nu pare la fel de rea.

„Prin urmare, luate împreună cu studiile noastre recente care arată că varianta omicron poate scăpa parțial de imunitatea de la vaccinuri și infecțiile anterioare, amenințarea generală a variantei Omicron este probabil să fie foarte semnificativă”, a avertizat Chan.

Consilierul medical șef al Casei Albe, Dr. Anthony Fauci, citând date din Africa de Sud, a declarat miercuri că omicron reduce protecția vaccinului în două doze de la Pfizer și BioNTech împotriva infecțiilor la 33%, comparativ cu o protecție de 80% înainte de apariția variantei.

Cu toate acestea, vaccinul în două doze este încă 70% eficient în prevenirea spitalizării, a spus Fauci. Doza de rapel Pfizer oferă o protecție de 75% împotriva bolilor simptomatice, a spus el, citând date de la Agenția pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie.

Pfizer și BioNTech au publicat, de asemenea, date preliminare din propriul studiu de laborator, care arată că booster-urile sunt eficiente împotriva omicronului, dar seria inițială de două doze este afectată semnificativ de omicron.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat marți că omicronul se răspândește mai rapid decât orice variantă anterioară de Covid. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS Covid-19, a avertizat împotriva tratării omicronului ca pe o tulpină ușoară.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel