Sari la conținut

OMS: Aspartamul, îndulcitorul folosit în Coca-Cola și guma de mestecat, va fi declarat „o substanță posibil cancerigenă”

suc
Sursa foto: Unsplash
Sucurile dietetice, pericol pentru sanatate

Din cuprinsul articolului

OMS: Aspartamul, îndulcitorul folosit în Coca-Cola și guma de mestecat, va fi declarat „o substanță posibil cancerigenă”

Organizația Mondială a Sănătății este de părere că aspartamul, unul dintre cel mai folosit îndulcitor din lume, urmează să fie inclus pe lista substanțelor ce pot cauza cancer.

dezvoltarea cancerului

Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că îndulcitorul folosit în numeroase produse, de la Coca Cola la guma de mestecat, ca fiind ”o substanță posibil cancerigenă”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat într-o declarație că mai multe detalii vor fi furnizate de JECFA, Comitetul OMS pentru Aditivi Alimentari și Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), care au analizat 1.300 de studii asupra aspartamului.

IARC evaluează dacă o anumită substanță prezintă un pericol potențial fără a lua în considerare cantitatea de produs care poate fi consumată în siguranță de oameni. Dar decizii similare ale agenției au ridicat îngrijorări ale consumatorilor, au condus la numeroase procese și au făcut presiuni asupra producătorilor să treacă la alternative mai sigure.

Pepsico a eliminat aspartamul din sucuri

Schimbarea rețetei de la PepsiCo, de exemplu, ilustrează dificultatea industriei de a echilibra preferințele gustative cu problemele de sănătate. PepsiCo a eliminat aspartamul din sucurile sale în 2015, l-a adăugat înapoi un an mai târziu și l-a îndepărtat din nou în 2020. Aspartamul se găsește și în unele băuturi dietetice Coca Coca.

De asemenea, în 2015, IARC a concluzionat că glifosatul este “probabil cancerigen” şi, ani mai târziu, chiar dacă alte organisme au contestat evaluarea, companiile încă resimțeau efectele deciziei. În 2021, compania germană Bayer a fost nevoită să ofere despăgubiri clienților care au susţinut că utilizarea erbicidelor sale pe bază de glifosat ar fi dus la apariţia cancerului.

Aspartamul a fost studiat timp de ani de zile. Un studiu observațional realizat în Franța, anul trecut, la care au participat 100 de mii de adulți, arată că persoanele care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, au un risc de cancer ușor ridicat. Luna trecută, OMS a publicat directive care îi sfătuiesc pe consumatori să nu folosească îndulcitori artificiali pentru controlul greutății.

Din 1981 şi până la momentul actual, autoritățile de reglementare au autorizat utilizarea aspartamului la nivel mondial. Marii producători de alimente și băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestui ingredient, potrivit reuters.com.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel