Sari la conținut

OMS avertizează asupra apariției unei noi mutații covid-19. Cât de periculoasă este această nouă mutație?

Alertă maximă în România: focar de coronavirus cu mutația indiană

În timp ce numărul zilnic al infecțiilor cu Covid-19 din India a crescut cu un record de peste 200.000 de cazuri în două zile consecutive, experții din sănătatea publică își fac griji că o nouă variantă – posibil mai virulentă – a coronavirusului ar putea fi într-o țară aglomerată de peste 1,3 miliarde de oameni, conform The Straits Times.

Noua variantă, care are o așa-numită dublă mutație, se crede că alimentează noul val de infecții mortal al Indiei, care a făcut-o a doua țară cea mai afectată din lume, depășind Brazilia, și a început deja să-și copleșească spitalele și crematoriile.

Această variantă are două mutaţii în genomul său şi a fost depistată la sfârşitul anului 2020 în două state din India, iar de atunci „procentul cazurilor a crescut considerabil”, a declarat la o conferinţă de presă Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS, potrivit AgerPress.

Națiunea asiatică a raportat până acum peste 14 milioane de cazuri Covid și peste 174.300 de decese.

„Aceasta este o variantă de interes pe care o urmărim”, a declarat reporterilor dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al Organizației Mondiale a Sănătății pe Covid-19, vineri (16 aprilie).

„Având două dintre aceste mutații, care au fost văzute în alte variante din întreaga lume, sunt îngrijorătoare”, a spus ea, adăugând că a existat o similitudine cu mutațiile care cresc transmisia, precum și reduc neutralizarea, eventual reducând capacitatea vaccinurilor de a acționa asupra lor.

Von Kerkhove a spus că OMS colaborează cu India şi alte ţări pentru a spori secvenţierile genetice în lume şi a detecta şi evalua variantele de interes – categorie în care a intrat acum şi cea din India – şi cele considerate „îngrijorătoare”.

Din acestea din urmă fac parte variantele identificate primele în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia.

Cele trei variante s-au răspândit, în ultimele luni, prin diferite părţi ale lumii.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: