Sari la conținut

Varianta indiană cu dublă mutație a ajuns în Marea Britanie și are „semnele distinctive ale virusului foarte periculoase”

dublă mutație

Până în prezent, nu se știe ce impact ar avea cele două mutații asupra eficacității vaccinurilor existente.

Noua variantă indiană a virusului COVID care a fost detectată în Marea Britanie are toate caracteristicile unui virus foarte periculos, conform Sky News.

Are două noi mutații semnificative în proteina spike care o ajută să infecteze celulele și să se afecteze sistemului imunitar.

Noile cifre din Public Health England (PHE) arată că au fost depistate 73 de cazuri în Anglia și alte patru în Scoția.

Varianta – denumită oficial B.1.617 – joacă aproape cu siguranță un rol în vârful foarte ascuțit al epidemiei din India.

Primele date arată că această tulpină stă la baza intensificării alarmante a pandemiei din India, unde cel puțin șapte zone au devenit focare de infecție și unde s-au înregistrat miercuri peste 200 de mii de cazuri noi, la nivel național.

Una dintre mutații, numită L452R, se găsește și în varianta care circulă prin California, deși nu a fost identificată vreo legătură între cele două tipuri de virus. Tulpina indiană s-a dezvoltat independent. A doua mutație, E484Q, este complet nouă, deși are caracteristici similare cu tulpina sud-africană.

Cealaltă mutație a virusului este complet nouă. Este în aceeași poziție „484” în proteina spike, care este, de asemenea, mutată în varianta sud-africană și în unele altele. Dar mutația efectivă – E484Q – este ușor diferită.

Testele de laborator arată că ambele mutații ajută virusul să infecteze celulele umane și să se sustragă unor anticorpi.

Combinația – numită dublă mutație- este o preocupare specială. Până în prezent nu se știe ce impact ar avea asupra eficacității vaccinurilor existente.

Sky News scrie că înmulțirea cazurilor cu varianta indiană în Regatul Unit evidențiază sistemul deficitar de verificare a călătoriilor internaționale, pentru a evita răspândirea. India nu se află pe lista roșie, deci carantina în hotel (instituționalizată) nu este necesară, astfel că persoanele care se întorc din India sunt nevoite doar să facă două teste Covid și să rămână în carantină la domiciliu, timp de 10 zile.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel