Sari la conținut

OMS: campania de vaccinare nu ar trebui să fie afectată din cauza zvonurilor legate de AstraZeneca. Cheagurile de sânge pot apărea în mod natural

Vaccinul AstraZeneca
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
AstraZeneca, anunț controversat

Campania de vaccinare. Agenția de sănătate a ONU a declarat că lansarea sa globală de vaccinuri împotriva coronavirusului rămâne neafectată chiar dacă un număr tot mai mare de țări, în special în Europa, au suspendat luni utilizarea vaccinului AstraZeneca, pe fondul îngrijorărilor legate de cheaguri de sânge la unele persoane care l-au primit.

Organizația Mondială a Sănătății spune că vaccinurile AstraZeneca pentru programul său COVAX, care transportă vaccinuri în majoritatea țărilor cu venituri mici și medii, sunt produse în India și Coreea de Sud – și suspendările au fost comandate pentru loturile fabricate în Europa.

„Înțelegem că acestea sunt măsuri de precauție”, a declarat Mariangela Simao, asistentul director general al OMS. „Aș dori să spun asta țărilor din alte regiuni care nu sunt Europa: că vaccinurile (în cauză) de acum provin din fabricarea europeană, nu vaccinuri care sunt furnizate prin facilitatea COVAX. ”

Germania, Franța, Italia și Spania s-au alăturat listei în creștere a majorității țărilor europene – începând cu Danemarca săptămâna trecută – care a oprit temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca în ultimele zile pentru a investiga cazurile de cheaguri de sânge care au apărut după vaccinare. Printre altele se numără Thailanda și Congo.

„Acest lucru nu înseamnă neapărat că aceste evenimente sunt legate de vaccinare”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă. „Dar este o practică de rutină să le investighezi și arată că sistemul de supraveghere funcționează și că există controale eficiente. ”

În timp ce produsul AstraZeneca este doar unul dintre mai multe vaccinuri desfășurate în Europa, vaccinul are un rol imens în COVAX. Programul a început livrările la sfârșitul lunii februarie și intenționează să livreze peste 200 de milioane de doze până la sfârșitul lunii mai – aproape toate versiunile vaccinului Oxford-AstraZeneca.

campania de vaccinare. Un total de 92 de țări urmează să primească vaccinuri gratuit prin COVAX, care este condus de OMS; Gavi, un grup de vaccinuri; și Coaliția pentru inovații de pregătire pentru epidemii. Alte 90 de țări și opt teritorii au fost de acord să plătească dozele prin intermediul programului.

Dr. Soumya Swaminathan, om de știință șef al OMS, a menționat că 300 de milioane de doze de vaccinuri coronavirus au fost injectate în întreaga lume și că nu există niciun deces documentat legat de niciunul dintre ele.

Ea a spus că ratele la care s-au produs cheaguri de sânge la persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca „sunt de fapt mai mici decât ceea ce v-ați aștepta în populația generală”.

În India, unde se produc cele mai multe doze AstraZeneca pentru COVAX, agenția de presă Press Trust of India a raportat 234 „evenimente adverse” – inclusiv 71 de decese – până vineri în rândul persoanelor care au primit fie o doză de vaccin AstraZeneca, fie alta de către India Bharat Biotech.

Guvernul indian examinează cazurile. Activiștii și experții în etică medicală au fost îngrijorați de eficiența mecanismelor de monitorizare a evenimentelor adverse din India.

OMS spune că recomandarea sa actuală este că beneficiile utilizării vaccinului AstraZeneca și a altora pentru combaterea COVID-19 – care a ucis peste 2,6 milioane de oameni în întreaga lume – depășesc cu mult riscurile.

Phil Bryan, directorul pentru siguranţa vaccinurilor, din cadrul agenţiei, a declarat: „Oamenii ar trebui să meargă şi să-şi facă vaccinul împotriva COVID-19, când li se cere acest lucru. Cheagurile de sânge pot apărea în mod natural şi nu sunt neobişnuite. Dovezile disponibile nu sugerează că vaccinul este cauza”, a explicat Bryan, citat de Mediafax.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel