Sari la conținut

AstraZeneca, anunț tulburător: „Nu era intenția noastră să facem vaccinuri COVID”

Vaccinul AstraZeneca
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
AstraZeneca, anunț controversat

Compania farmaceutică AstraZeneca a făcut un anunț tulburător. Gigantul farmaceutic a anunțat planurile pentru următorii ani. Compania se va concentra pe segmentele de oncologie, biofarmaceutice și boli rare.

Compania intenționează să introducă medicamente noi în următorii șase ani. Multe dintre aceste medicamente au potențialul de a genera venituri anuale de 5 miliarde de dolari fiecare în perioada lor de vârf, potrivit declarațiilor directorului financiar, Aradhana Sarin.

Tratamente noi pentru cancer

AstraZeneca își propune să dezvolte tratamente pentru cel puțin jumătate dintre tipurile de cancer cunoscute și să creeze alternative la terapiile convenționale, cum ar fi chimioterapia și radiațiile. Sarin a declarat pentru CNBC că deși înlocuirea completă a pieței actuale va necesita timp, compania deține tehnologia necesară pentru a începe această tranziție.

Aprobări și achiziții strategice

Printre tratamentele dezvoltate de AstraZeneca, care au primit deja aprobarea FDA, se numără Enhertu, un medicament inovator creat împreună cu Daiichi Sankyo, destinat pacienților cu cancer de sân. În plus, AstraZeneca a anunțat achiziționarea unor companii farmaceutice, inclusiv Fusion Pharmaceuticals Inc., specializată în tratamente oncologice.

În cadrul strategiei de extindere, compania a dezvăluit luni planurile pentru construirea unei facilități de producție a conjugaților de anticorpi în Singapore. Sarin a explicat că această tehnologie avansată, destinată să înlocuiască chimioterapia, necesită procese de producție complexe și integrate, motiv pentru care investiția în Singapore este esențială.

Perioada post-COVID și focusul pe viitor
În contextul pandemiei de COVID-19, AstraZeneca a câștigat notorietate globală prin dezvoltarea vaccinului Vaxzevria, în colaborare cu Universitatea Oxford. Cu toate acestea, compania a decis să retragă acest vaccin de pe piață din cauza cererii scăzute și a apariției unor vaccinuri mai specifice pentru variantele noi ale virusului. „Pentru noi, aceasta este clar epoca post-COVID. Am furnizat vaccinuri în timpul pandemiei mai mult pentru că era o criză de sănătate publică. Nu era intenția noastră să rămânem în domeniul vaccinurilor COVID”, a explicat Sarin.

Oncologie și sănătatea cardiovasculară

AstraZeneca își va continua concentrarea pe oncologie și sănătatea cardiovasculară, domenii în care a avut mereu o prezență puternică. În plus, dezvoltarea de medicamente pentru diabet și boli metabolice va fi o prioritate. Sarin a menționat că se analizează și medicamente pentru controlul greutății, care ar putea fi combinate cu tratamente pentru comorbiditățile asociate obezității.

Medicamentelor pentru controlul greutății

În 2023, AstraZeneca a încheiat un parteneriat cu compania farmaceutică Eccogene din Shanghai pentru dezvoltarea unui medicament de slăbire și cardio-metabolic. Astfel, compania intră în competiție pe piața medicamentelor pentru controlul greutății, dominată de produse precum Wegovy și Ozempic de la Novo Nordisk, și Mounjaro de la Eli Lilly. Totuși, problemele de aprovizionare ar putea oferi oportunități pentru alți producători, inclusiv Pfizer și Amgen, să câștige teren în acest sector.

AstraZeneca continuă să investească în dezvoltarea și extinderea capacităților sale de producție și cercetare, menținându-și angajamentul de a aduce inovații semnificative în domeniul sănătății, citează Capital.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel