Sari la conținut

OMS convoacă departamentul de urgență pentru gestionarea variolei maimuței! La ce restricții să ne așteptăm?

În cursul zilei de marți, OMS a anunțat că va convoca în data de 23 iunie Departamentul Comitetului de Urgență pentru a evalua dacă variola maimuței, o boală contagioasă care se răspândește cu repeziciue în Europa, reprezintă „o urgență de sănătate publică de interes internațional”.

Acesta este cel mai înalt nivel de avertizare emis de OMS, care în prezent se aplică doar în cazul pandemiei de coronavirus şi poliomielitei. Creşterea numărului de cazuri este „neobişnuită şi îngrijorătoare”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Consideram că situaţia necesită un răspuns coordonat din cauza” răspândirii bolii în lume, a mai spus el. Experţii internaţionali „ne vor ajuta să înţelegem mai bine virusul”, a adăugat şeful OMS.

Întâlnirea ar trebui să ajute la coordonarea internațională a răspunsului privind variola maimuțelor care s-a răspândit în cel puțin 39 de țări, care au raportat în total peste 1.600 de cazuri confirmate și alte 1.500 de cazuri suspecte la OMS.

Virusul este endemic în doar șapte dintre aceste națiuni, care au raportat, de asemenea, 72 de decese. Noile țări afectate nu au raportat decese, dar OMS încearcă să verifice rapoartele din Brazilia privind un deces cauzat de variola maimuței, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Acum este clar că există o situație neobișnuită,  chiar și virusul se comportă neobișnuit față de modul în care se comporta în trecut”, a declarat Tedros reporterilor marți potrivit Politico.

În SUA, care au raportat 65 de cazuri, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat că unele persoane infectate cu variola maimuțelor nu prezintă simptomele obișnuite. Erupția cutanată asociată cu variola maimuței, a spus CDC, este mai ușoară în anumite părți ale corpului, ceea ce face dificilă diagnosticarea.

Rosamund Lewis, responsabilul tehnic al OMS pentru variola maimuțelor, a confirmat că acest lucru este valabil pentru multe cazuri internaționale. Dar boala este totuși infecțioasă și poate fi transmisă de o persoană infectată până când erupția se vindecă, a declarat ea.

Propunerile OMS pentru gestionarea variolei maimuței

„Obiectivul OMS este de a ajuta ţările să limiteze transmiterea şi să oprească epidemia prin instrumente dovedite de sănătate publică, inclusiv monitorizarea, urmărirea contactelor şi izolarea pacienţilor infectaţi”, a mai spus directorul general al OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat marţi linii directoare provizorii privind utilizarea vaccinurilor împotriva variolei maimuţei.

OMS nu recomandă vaccinarea în masă în acest moment.

„Orice decizie de utilizare sau nu a vaccinurilor trebuie luată (…) pe baza unei evaluări a riscurilor şi beneficiilor, de la caz la caz”, consideră OMS.

„Este esenţial ca vaccinurile să fie disponibile în mod echitabil acolo unde sunt necesare”, a subliniat Tedros, precizând că OMS lucrează cu statele membre şi partenerii săi pentru a dezvolta un mecanism de acces echitabil la vaccinuri şi tratamente.

În ultimele două zile, au fost raportate și în România două cazuri de infectare cu variola maimuței.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel