Sari la conținut

OMS face un ghid pentru utilizarea inteligenţei artificiale în domeniul sănătăţii

Sursă foto: ZoomIT

Din cuprinsul articolului

Inteligenţa artificială (AI) poate transforma tratamentele medicale, însă fără o înţelegere a modului în care ea funcţionează, implementarea rapidă a programelor de sănătate digitală ar putea fi în detrimentul pacienţilor, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Având în vedere disponibilitatea crescută a datelor din domeniul sanitar şi progresele rapide în tehnicile analitice – capacităţile de învăţare automată ale computerelor, bazate pe logică sau statistici – AI poate transforma sectorul sănătăţii”, a indicat OMS într-un document dedicat utilizării AI, menit să ofere îndrumări autorităţilor publice.

Potrivit organizaţiei cu sediul la Geneva, AI poate îmbunătăţi performanţele în ceea ce priveşte studiile clinice, diagnosticarea, stabilirea unui protocol de tratament, şi poate interveni prin a completa cunoştinţele şi competenţele medicale. Spre exemplu, AI se dovedeşte utilă în absenţa specialiştilor în domeniul radiologiei, pentru interpretarea rezultatelor imagistice şi a imaginilor retiniene.

Cu toate acestea, AI este implementată rapid, uneori fără o înţelegere adecvată a modului în care funcţionează aceste tehnologii, „care pot aduce beneficii sau pot dăuna utilizatorilor”, fie că sunt pacienţi sau profesionişti. Sistemele de AI aplicate în domeniul sanitar permit accesul la date personale, motiv pentru care este necesar un cadru legal solid pentru protejarea confidenţialităţii, a subliniat OMS.

„Inteligenţa artificială este foarte promiţătoare pentru sănătate, dar prezintă şi provocări serioase, inclusiv colectarea neetică a datelor, ameninţări la adresa securităţii cibernetice şi amplificarea părtinirii şi a dezinformării”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Agerpres.

Reglementarea folosirii AI în medicină

„Acest nou ghid va ajuta ţările să reglementeze într-o manieră eficientă AI, să îi exploateze potenţialul, fie că e vorba de tratamentul cancerelor, fie pentru depistarea tuberculozei, minimizând în acelaşi timp riscurile”, a adăugat el.

„Pentru a contribui la reducerea acestor riscuri, reglementările pot fi utilizate pentru a asigura faptul că însuşiri, cum ar fi sexul, rasa şi etnia persoanelor aflate care figurează în datele de antrenament sunt semnalate şi că tot ansamblul de date este conceput în mod intenţionat pentru a fi reprezentativ”, a adăugat agenţia ONU.

OMS recomandă în ghidul său o validare externă a datelor, evaluarea sistemelor pentru a evita erorile şi părtinirile, consimţământul pentru colectarea datelor personale şi colaborarea între autorităţile de reglementare, pacienţi, guverne şi profesionişti din domeniul sanitar.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: