Sari la conținut

Organizația Mondială a Sănătății: în ritmul acesta, ne așteaptă o nouă pandemie

varianta delta

Organizația Mondială a Sănătății, prin intermediul directorului de Program pentru Urgențe Sanitare, Mike Ryan, avertizează omenirea că în cazul în care nu învățăm din greșelile crizei sanitare cu care ne confruntăm în acest moment, șansele de a confunta cu o nouă pandemie sunt extrem de crescute.

Timp de un an ne-am confruntat cu pandemia de coronavirus, dar oamenii fac tot ce pot să ocolească regulile și ignoră măsurile impuse de autorități, ceea ce nu ne ajută în efortul de a ne apropia de sfârșitul pandemiei de covid.

Ne așteaptă o nouă pandemie

„Am constatat o amnezie care pare să cuprindă lumea după acest eveniment traumatic şi asta este de înţeles. Dar dacă facem asta aşa cum s-a întâmplat după SARS, la fel ca după H5N1 sau pandemia de H1N1, dacă vom continua să ignorăm ceea ce agenţii patogeni pot provoca civilizaţiei noastre, atunci probabil că ne vom confrunta cu o experienţă similară sau mai gravă chiar în timpul vieţii noastre”, a declarat Ryan în conferinţa de la Geneva.

Cu acest prilej, Mike Rayn a criticat măsurile de sănătate luate de către statele nordice comparându-le cu serviciile unei ”linii aieriene low-cost”, motiv pentru care, toată lumea plătește acum pentru lipsa acestor măsuri.

„În nord, din cauza modelului de costuri pentru sistemele de sănătate, noi ne-am proiectat sistemele de sănătate să fie livrate la eficienţă de 95%, 98%, 100%. Este aproape ca un model de companie aeriană low-cost pentru furnizarea de servicii de sănătate.

Ei bine, acum plătim un preţ pentru aceasta, neavând acea capacitate suplimentară în sistem – considerând sănătatea ca pe un centru de costuri, considerând sănătatea ca pe o scurgere de resurse pe seama dezvoltării, ca trăgând înapoi economia, şi trebuie să regândim ce înseamnă aceasta”, a precizat specialistul Mike Ryan.

Orginea virusului

Cu ocazia conferinței de la Geneva, s-a ridicat și problema descoperii originii viruslui, făcându-se apel la o lipsa de politizare și acuzații la adresa unei anumite țări.

„Trebuie să aflăm originea virusului pentru că ne ajută să prevenim viitoare focare”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul General al OMS,  în conferinţa zilnică de presă. „Nu e nimic de ascuns. Vrem să ştim originea şi atât”, a declarat acesta în cadrul unei conferințe.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel