Sari la conținut

OMS recomandă CIP-uri pentru urmărirea vaccinării anti-covid

OMS recomandă CIP-uri pentru urmărirea vaccinării anti-covid.

Estonia şi OMS au demarat în octombrie un proiect pilot privind un certificat digital de vaccinare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă emiterea de „paşapoarte de imunitate” pentru cei care s-au vindecat de COVID-19. Cu toate acestea, analizează perspectivele folosirii unor „certificate electronice de vaccinare”, precum cele dezvoltate împreună cu Estonia, relatează joi Reuters, potrivit Agerpres.

Estonia şi OMS au demarat în octombrie un proiect pilot privind un certificat digital de vaccinare. Este vorba de un fel de „card galben inteligent”, pentru o eventuală utilizare în urmărirea datelor medicale şi pentru consolidarea programului internaţional COVAX. Programul COVAX a fost lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a asigura accesul echitabil la viitoarele vaccinuri.

„Analizăm cu multă atenţie posibilitatea utilizării tehnologiei în combaterea crizei COVID-19. Inclusiv modul în care putem colabora cu statele membre în vederea obţinerii unui certificat electronic de vaccinare”, a declarat Siddhartha Datta, un expert OMS în materie de vaccinuri, în cadrul unei videoconferinţe de la Copenhaga.

El a avertizat că orice iniţiativă tehnologică nu trebuie să copleşească ţările în mijlocul măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, trebuie să respecte diferite legi şi să asigure trecerea frontierelor fără probleme. De exemplu, unele aplicaţii naţionale de urmărire a cazurilor de COVID-19 nu funcţionează în străinătate.

OMS nu recomandă utilizarea „paşapoartelor de imunitate”

Un alt oficial OMS, Catherine Smalwood, a declarat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu recomandă utilizarea „paşapoartelor de imunitate” ca parte a măsurilor privind revenirea la o anumită normalitate în ceea ce priveşte călătoriile transfrontaliere.

„Nu recomandăm paşapoartele de imunitate şi nici testarea ca mijloc de prevenire a transmiterii transfrontaliere” a COVID-19, a mai spus Smallwood.

Aceasta a cerut în schimb ca fiecare stat să studieze datele privind transmiterea virusului şi să elaboreze ghiduri de călătorie. Ea a afirmat totodată că OMS nu recomandă testele rapide antigen folosite de unele companii aeriene pe aeroporturi. Smallwood susține că testele antigen sunt mai puţin precise decât testele PCR moleculare şi astfel unele cazuri de infectare ar putea rămâne nedetectate.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel