marți, noiembrie 29, 2022

OMS recomandă continuarea alăptării și după vaccinare. „Doar 13% din sugari sunt alăptați în 53 de țări din Europa”.

Pentru a marca Săptămâna Mondială a Alăptării, 1-7 august, OMS îndeamnă femeile care alăptează să se vaccineze anti-covid. Astfel, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, mamele care alăptează pot face asta în continuare chiar dacă s-au infectat cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, se pot și vaccina în timpul alăptării.

Te-ar mai interesa: De ce rămân bărbații în căsnicii nefericite: 6 mot...

OMS recomandă continuarea alăptării și după vaccinare

„Din păcate, în regiunea europeană a OMS (53 de țări), procentele privind alăptarea nou-născuților în primele șase luni, sunt cele mai scăzute din toate regiunile, doar 13% din sugari fiind alăptați. De asemenea, doar o treime din populația adultă din regiune are schema completă de vaccinare anti-covid, în timp ce varianta Delta a devenit dominantă, iar cazurile de îmbolnăvire depășesc 60 de milioane”, se arată îbtr-un comunicat de presă.

Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de asigurare a sănătății, furnizării anticorpilor și protecției împotriva COVID-19 a copilului, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă și sugarul ei.

Te-ar mai interesa: De ce e bine să mănânci semințe de floarea-soarelu...

 

Care sunt avantajele vaccinării în perioada alăptării

Alăptarea are multe avantaje pentru mamă și copil și trebuie continuată atât în timpul infecției COVID-19, cât și după vaccinarea mamei. Virusul care cauzează COVID-19 nu a fost detectat în laptele matern.

Conform studiilor realizate până în prezent, continuarea alăptării este sigură, cu respectarea măsurilor de precauție recomandate, chiar dacă mama se îmbolnăvește de COVID-19. Mamele care alăptează și care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Experimentul secret cu care cerce...

Măsuri de precauție pentru mamele care au contractat virusul

  • respectarea igienei respiratorii în timpul hrănirii copilului, inclusiv purtarea unei măști de protecție sau acoperirea gurii și a nasului;
  • spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde, înainte și după atingerea copilului;
  • curățarea și dezinfectarea suprafețelor atinse în mod regulat.

Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european. CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19.

Te-ar mai interesa: Nu doar de calciu ai nevoie. Iată ce alți nutrienț...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private