Sari la conținut

Un membru al familiei a fost infectat cu covid-19? Iată cum te poți proteja dacă locuiți în aceeași casă

un membru

Atunci când un membru al familiei a fost testat pozitiv cu covid-19 este un motiv de îngrijorare pentru toți membrii familiei.

„Aceasta este o situație importantă de luat în considerare, deoarece știm că membrii gospodăriei au un risc de infecție de aproximativ 50% atunci când cineva care locuiește în casa lor este infectat”, a declarat pentru Healthline Dr. David Hirschwerk, medic infecționist intern la Northwell Health.

Pentru a ajuta și îngriji persoana cu COVID-19, păstrându-vă în același timp în siguranță, luați în considerare următoarele opt sfaturi de la experți.

  1. Testați-vă

Dacă cineva din casa voastră a fost testat pozitiv pentru COVID-19, faceți-vă un test COVID-19 PCR cât mai curând posibil, a spus dr. Scott Braunstein, directorul medical al Sollis Health din Los Angeles.

„Cu toate acestea, chiar dacă testul este negativ, nu exclude infecția timpurie, atunci când încărcăturile virale pot fi sub nivelul de detectare, provocând un test fals negativ”, a spus Braunstein pentru Healthline. „Știm că sensibilitatea testelor crește dramatic la 5 până la 7 zile de la ultima expunere, așa că veți dori să obțineți un al doilea test COVID-19 PCR în timpul sau după acea fereastră.”

Dacă nu doriți să fiți testat, carantinarea timp de 14 zile este alternativa.

  1. Limitarea contactului

În ghidurile sale Sursa de încredere pentru îngrijirea cuiva cu COVID-19, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) afirmă că:

  • Persoana cu COVID-19 ar trebui să se separe de ceilalți din casă.
  • Dacă este posibil, persoana cu COVID-19 ar trebui să folosească un dormitor și o baie separate.
  • Toți cei din gospodărie ar trebui să stea la cel puțin 6 metri distanță de persoana cu COVID-19 cât mai des posibil.

Persoana cu COVID-19 ar trebui să fie pusă în carantină timp de cel puțin 14 zile de la apariția simptomelor sau testul pozitiv și mai mult în cazurile severe, a spus Braunstein.

Dacă vă aflați într-un spațiu restrâns, țineți persoana cu COVID-19 cât mai departe posibil de ceilalți, a spus dr. Bruce E. Hirsch, medic curant și profesor asistent în divizia de boli infecțioase a Northwell Health.

„Oamenii care locuiesc cu persoana care are COVID-19 ar trebui să aibă grijă de ei aducându-le mâncare și evitând contactul prelungit în cameră”, a spus Hirsch.

  1. Țineți geamurile deschise

Pentru a îmbunătăți ventilația în locuință, deschideți geamurile cât mai des posibil.

  1. Purtați mască

Persoana care este bolnavă ar trebui să poarte o mască atunci când se află în preajma altor persoane, iar oricine locuiește cu ei ar trebui să poarte și ei mască.

„Ar trebui să existe un prag foarte scăzut pentru utilizarea măștilor (pe cât posibil) în rândul tuturor membrilor gospodăriei, în special a persoanelor infectate”, a spus Hirschwerk. „Măștile ajută la conținerea infecțiilor respiratorii din nasul și gura persoanei infectate. Dar datele mai recente susțin că măștile protejează și persoanele împotriva infectării. ”

Deși purtarea măștilor nu garantează 100% protecție împotriva contractării virusului care provoacă COVID-19, Hirsch a spus că acest lucru vă poate reduce șansele.

„O mască chirurgicală este bună, mai ales dacă este bine sigilată. O mască de pânză este mai bună decât nimic ”, a spus Hirsch. „Și dacă nu aveți niciuna, purtarea unui hanorac peste nas și gură poate oferi un anumit nivel de protecție.”

  1. Spălați-vă pe mâini și dezinfectați suprafețele

CDC sugerează menținerea unei bune igiene a mâinilor:

  • Spălați-vă mâinile des cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales după ce ați fost lângă persoana bolnavă.
  • Utilizați un produs de dezinfectare pentru mâini care conține cel puțin 60% alcool, dacă apa și săpunul nu sunt disponibile.
  • Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile nespălate.

„Spălarea mâinilor este utilă și are mult sens în jurul unei persoane bolnave și [este] important ca și persoana bolnavă să se spele pe mâini”, a spus Hirsch.

CDC recomandă, de asemenea, curățarea și dezinfectarea în fiecare zi a suprafețelor și obiectelor „cu atingere ridicată”, cum ar fi mesele, clanțele ușii, întrerupătoarele de lumină, mânerele, birourile, toaletele, bateriile, chiuvetele și dispozitivele electronice.

  1. Mâncați sănătos

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă ar trebui să luați un supliment, a spus Hirsch.

„Cu toate acestea, ceea ce este mult mai important este să ai o dietă sănătoasă și să eviți creșterea în greutate, care este atât de ușor de experimentat în acest moment de stres și incertitudine”, a spus el. „Știm că anumite condiții de sănătate predispun o persoană pentru complicații COVID-19 și multe dintre aceste condiții de sănătate pot fi abordate prin schimbări ale stilului de viață”.

  1. Apelați doar la surse de încredere

Deși este tentant să ascultăm ceea ce spun prietenii, familia și cei de pe rețelele de socializare, ascultați numai surse de încredere susținute de experți atunci când vine vorba de informații și recomandări COVID-19, a spus Braunstein.

„Există o mulțime de dezinformări pe rețelele de socializare și pe internet care vor recomanda totul, de la administrarea unor doze masive de vitamine la dușurile fierbinți, ca fiind eficiente pentru a vă proteja de infectarea COVID-19”, a spus Braunstein. „Majoritatea acestor sugestii sunt fie nedovedite, iar unele pot fi chiar periculoase”.

  1. Vorbește cu un prieten

Cu toate acestea, prietenii și familia pot fi minunați pentru a-ți exprima sentimentele în perioadele dificile.

„Dacă ați avut un test pozitiv pentru COVID-19, este normal să experimentați o varietate de emoții, inclusiv frică, anxietate, depresie și singurătate, care pot fi profunde și debilitante”, a spus Braunstein.

„A vorbi și a exprima aceste sentimente unui prieten sau rudă poate fi foarte eliberator și vă poate îmbunătăți bunăstarea fizică și emoțională”, a adăugat Braunstein.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel