Sari la conținut

OMS ședință de urgență legat de noua tulpină africană. Emilian Imbri: „va fi un dezastru!”

Dr. Emilian Imbri, despre infecțiile respiratorii
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Dr. Emilian Imbri, despre infecțiile respiratorii din această perioadă

Organizația Mondială a Sănătății monitorizează o nouă variantă cu numeroase mutații ale proteinei spike, programând vineri o întâlnire specială pentru a discuta ce ar putea însemna aceasta pentru vaccinuri și tratamente, au declarat oficialii potrivit CNBC News.

Varianta, numită B.1.1.529, a fost detectată în Africa de Sud în număr mic, potrivit OMS.

„Nu știm încă prea multe despre asta. Ceea ce știm este că această variantă are un număr mare de mutații. Și îngrijorarea este că, atunci când avem atât de multe mutații, poate avea un impact asupra modului în care se comportă virusul”, a spus dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, într-un set de întrebări și răspunsuri care a fost transmisă în direct pe rețelele sociale ale canalului OMS.

Monitorizarea noii variante vine în momentul în care cazurile de Covid cresc în întreaga lume îndreptându-se spre sezonul sărbătorilor, OMS raportând puncte fierbinți în toate regiunile și în special în Europa.

Marea Britanie a anunțat că va interzice zborurile din șase țări africane, inclusiv Africa de Sud, începând de vineri la prânz.

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie „investighează o nouă variantă”, a declarat joi secretarul pentru Sănătate, Sajid Javid, într-un tweet care anunță restricțiile de călătorie. „Sunt necesare mai multe date, dar acum luăm măsuri de precauție.”

Oamenii de știință sud-africani au detectat peste 30 de mutații ale proteinei spike, partea virusului care se leagă de celulele corpului, a declarat savantul sud-african Tulio de Oliveira într-o conferință de presă găzduită joi de Departamentul de Sănătate din Africa de Sud.

Varianta B.1.1.529 conține multiple mutații asociate cu rezistența crescută a anticorpilor, care pot reduce eficacitatea vaccinurilor, alături de mutații care, în general, o fac mai contagioasă, potrivit slide-urilor pe care le-a prezentat la briefing. Alte mutații în noua variantă nu au fost văzute până acum, așa că oamenii de știință nu știu încă dacă sunt semnificative sau vor schimba modul în care se comportă virusul, potrivit prezentării.

Varianta s-a răspândit rapid prin provincia Gauteng, care conține cel mai mare oraș al țării, Johannesburg.

Potrivit medicului Emilian Imbri,în cazul în care OMS declară noua variantă super-mutantă, variantă „de îngrijorare”, nu doar „de interes”, va fi un dezastru. Potrivit medicului, țările cele mai afectate vor fi cele în care oamenii nu se vaccinează, așa cum este situația României.

„Ne putem aștepta să nu fie doar un virus de preocupare, ci de îngrijorare și atunci va fi un dezastru. Am văzut cum la noi sunt ignorate măsurile și găsim bucurie în a păcăli sistemul de sănătate în primul rând de a nu respecta aceste măsuri.

Dacă noul ministru de la Sănătate – care are experiență – are curajul să propună și să instituite măsuri pe care alte țări le-au luat deja, vom trece mai ușor, dar nu vom scăpa.

Doamne-ajută că nu am fost noi țara în care a apărut această tulpină, că eram de pomina lumii. Am văzut că mutația apare unde nu e vaccin sau unde nu se respectă măsurile. Din păcate, Africa nu are vaccin.

Noi avem foarte multe vaccinuri, dar nu ne vaccinăm, că noi avem niște teorii, dar trebuie să știm că sănătatea populației e mai presus de cea a unui individ. Fiecare, păstrându-și sănătatea, contribuie la păstrarea restului populației.

Mi-e teamă de ce ar putea genera acest virus.

Prevăd că următorul tip de virus o să aibă 40-50 de mutații, poate chiar mai multe și atunci să vezi dacă poți ține ritmul, să faci vaccinuri ca să ne poată proteja.

Trebuie să ținem cont că singură formă e prevenția și că singură metodă de prevenție e să te ferești”, a declarat la Digi24 expertul în sănătate Emilian Imbri.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel