Sari la conținut

OMS şi SUA, în alertă din cauza noii variante a coronavirusului. BA.2.86, o tulpină cu zeci de mutaţii

sursa foto: Twitter
o nouă variantă a coronavirusului, BA.2.86

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi autorităţile sanitare americane monitorizează îndeaproape o nouă variantă a coronavirusului ce produce COVID-19, o tulpină care ar prezenta multiple mutaţii. Deocamdată, nu este clar impactul pe care îl are BA.2.86.

OMS a decis să clasifice această nouă variantă „în categoria variantelor aflate sub monitorizare, din cauza numărului foarte mare de mutaţii (peste 30) apărute la proteina spike”, a scris organizaţia în buletinul său epidemiologic privind pandemia de Covid-19, publicat joi seară.

Proteina spike este cea care dă virusului aspectul său de coroană ţepoasă şi care permite SARS-CoV-2 să pătrundă în celulele gazdei. Până în prezent, această nouă variantă a fost detectată doar în Israel, Danemarca şi Statele Unite. La rândul său, CDC (Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA) a precizat că monitorizează îndeaproape această variantă.

În prezent, au fost raportate doar patru secvenţe cunoscute ale acestei variante, fără nicio legătură epidemiologică cunoscută între ele, explică OMS. „Impactul potenţial al mutaţiilor BA.2.86 este în prezent necunoscut şi este în curs de evaluare atentă”, precizează organizaţia, care subliniază încă o dată importanţa continuării monitorizării, secvenţierii şi notificării autorităţilor competente pentru a obţine o imagine exactă şi completă a pandemiei Covid-19.

Experţii OMS, în alertă

OMS urmăreşte în prezent trei variante de interes ale coronaviruslui – XBB.1.5, XBB.1.16 şi EG.5 (Eris) -, iar şapte variante sunt sub supraveghere: BA.2.75, BA.2.86, CH.1.1, XBB, XBB, XBB.1.9.1, XBB.1.9.2 şi XBB.2.3, potrivit Agerpres.

Deşi, de la începutul lunii mai, OMS nu mai consideră pandemia ca fiind o urgenţă sanitară mondială, „virusul continuă să circule în toate ţările, continuă să ucidă şi continuă să se schimbe”, a subliniat săptămâna trecută directorul său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Încadrarea atât de rapidă a acestei tulpini BA.2.86 la categoria „variantă sub monitorizare” a OMS este neobişnuită, notează CBS News, în condiţiile în care doar patru cazuri au fost depistate cu această variantă la nivel mondial.

Este prea devreme pentru a spune dacă varianta va fi mai periculoasă decât tulpinile de virus care circulă în prezent, iar agenţia ONU spune că este nevoie de mai multe date pentru a înţelege ameninţarea pe care ar putea-o reprezenta BA.2.86, dar a accelerat clasificarea ei ca variantă sub monitorizare din cauza numărului mare de modificări constatate.

Explozie de cazuri de COVID-19 în întreaga lume

Zecile de modificări genetice ale tulpinii – un salt evolutiv faţă de apariţia variantei originare a Omicron, în 2021 – a ridicat semne de întrebare în rândul virusologilor, deoarece au început să apară din nou cazuri de Covid în întreaga lume.

Mutaţiile sale includ modificări la nivelul unor părţi-cheie ale virusului, ceea ce l-ar putea ajuta să se ferească mai bine de imunitatea căpătată de organism în urma unor infecţii anterioare sau a vaccinării.

Experţii spun că informaţiile conform cărora BA.2.86 a fost depistată în ţări de pe trei continente diferite – Danemarca, Israel şi SUA – sugerează, de asemenea, că este cel puţin capabilă să se transmită pe scară largă şi ar fi putut să se răspândească nedetectată de ceva timp.

Primul caz de BA.2.86 din SUA a fost raportat de un laborator de la Universitatea din Michigan. Nu este clar dacă probele au fost colectate de la un pacient spitalizat în sistemul de sănătate condus de universitate sau de la o altă sursă.

În Danemarca, autorităţile sanitare au declarat că lucrează în prezent la cultivarea virusului, un pas esenţial pentru a evalua în continuare ameninţarea reprezentată de tulpina cu mutaţie puternică. Cele două cazuri depistate acolo nu aveau „nicio legătură epidemiologică” şi nu erau imunocompromise.

Vestea bună este că BA.2.86 rămâne deocamdată o variantă rară, iar alte mijloacele de apărare puse în aplicare de organism ar putea, de asemenea, să funcţioneze în continuare pentru a respinge varianta puternic mutantă.

„Există, de asemenea, mecanisme mai largi de imunitate declanşate prin vaccinare şi infecţie care oferă o anumită protecţie împotriva bolilor grave chiar şi pentru variantele foarte puternic mutante”, a declarat pentru CBS News Jesse Bloom, biolog evoluţionist la Centrul pentru Cancer Fred Hutch.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.