vineri, mai 27, 2022

Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri că varianta omicron a Covid-19 extrem de mutată ar putea schimba cursul pandemiei, potrivit CNBC.

Impactul exact este „încă greu de știut”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, la un briefing de presă de la sediul grupului la Geneva. Oamenii de știință din întreaga lume se luptă pentru a determina cât de contagios și letal a devenit virusul mutant.

Te-ar mai interesa: A ventilat manual un nou născut, timp de 12 ore! P...

„Anumite caracteristici ale omicronului, inclusiv răspândirea sa globală și numărul mare de mutații, sugerează că ar putea avea un impact major asupra cursului pandemiei”, a spus Tedros.

Modificările genetice ale virusului îi afectează virulența și indică că ar putea fi considerabil mai infecțios decât tulpinile anterioare, potrivit OMS.

Prea devreme pentru a spune

Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru Covid-19, a declarat că dovezile preliminare din Africa de Sud ar putea sugera că omicron este mai blând decât tulpina delta, dar este „prea devreme pentru a concluziona” acest fapt. Pacienții din țară cu o evoluție mai ușoară a bolii ar putea să nu fi trecut încă prin cursul complet al infecției”, a adăugat ea.

Te-ar mai interesa: Cum avem grijă de sănătatea pielii? Medic dermatol...

„Este prea devreme pentru a spune”, a spus Van Kerkhove în timpul briefingului. „Am vrut doar să avertizez împotriva oricăror concluzii despre severitatea omicronului.”

Cu toate acestea, ea a remarcat că pacienții vulnerabili care sunt mai în vârstă, nevaccinați sau au afecțiuni subiacente au un risc mult mai mare de a dezvolta boli severe.

Remarcile OMS apar pe măsură ce varianta omicron, identificată pentru prima dată în sudul Africii, a fost găsită în 57 de țări din întreaga lume.

Te-ar mai interesa: 27 mai, Sfântul Ioan Rusul. Rugăciunea extrem de p...

Cazuri noi „s-au înregistrat” în întreaga lume în ultima săptămână, a adăugat OMS. Au fost raportate peste 4 milioane de noi cazuri confirmate în întreaga lume, similare cu cifrele din săptămâna precedentă.

Cu toate acestea, decesele la nivel mondial au crescut cu 10% în ultima săptămână, se arată în raportul OMS. Au fost raportate peste 52.500 de noi decese.

Impact asupra vaccinurilor

Marți, oamenii de știință din Africa de Sud au lansat un mic studiu preliminar despre efectul omicronului asupra eficacității vaccinului.

Te-ar mai interesa: Cancerul de col uterin – cu ce teste poate f...

S-a descoperit că varianta reduce semnificativ protecția anticorpilor generată de vaccinul Pfizer și BioNTech. Cu toate acestea, oamenii de știință au remarcat că persoanele care s-au vindecat de virus și au primit o injecție de rapel vor avea probabil mai multă protecție împotriva bolilor severe.

Dr. Soumya Swaminathan, omul de știință șef al OMS, a spus în cadrul briefing-ului că este încă prematur să se concluzioneze că această „activitate de neutralizare a reducerii ar duce la o reducere semnificativă” a eficacității vaccinului.

Te-ar mai interesa: Alertă la Palat! A fost internat la spital în urma...

„Nu știm asta pentru că, după cum știți, sistemul imunitar este mult mai complex”, a spus Swaminathan. „Există celule T, există celule B de memorie, așa că ceea ce avem cu adevărat nevoie acum este un efort coordonat de cercetare și să nu tragem concluzii despre, știi, studiu cu studiu.”

Consilierul medical șef al Casei Albe, Dr. Anthony Fauci, a declarat reporterilor marți că oamenii de știință ar trebui să aibă câteva date despre eficacitatea vaccinului împotriva noii variante până la jumătatea săptămânii viitoare.

„Vom putea determina dacă anticorpii induși de toate vaccinurile își pierd sau nu capacitatea de eficacitate cu omicron”, a spus Fauci, referindu-se la studiile care analizează atât virusul viu, cât și „pseudovirusul”. „În plus, facem studii pe animale pentru a evalua protecția imună, precum și eficacitatea antiviralelor.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private