Sari la conținut

Au fost publicate rezultatele primelor studii privind eficacitatea vaccinurilor împotriva Omicron

Varianta Omicron a redus substanțial nivelurile de anticorpi generate de vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19, conform rezultatelor preliminare ale unui studiu din Africa de Sud care încă așteaptă evaluarea inter pares.

Acestea sunt primele rezultate de laborator pentru a vedea cum un vaccin COVID-19 rezistă la Omicron. O echipă de cercetători condusă de Alex Sigal, de la Africa Health Research Institute, a testat 14 probe de sânge de la 12 persoane cu un eșantion viu din varianta Omicron. Toate cele 12 persoane au fost vaccinate, iar șase au fost infectate anterior, potrivit Bussiness Insider.

În general, oamenii de știință au descoperit o reducere de aproximativ 40 de ori a nivelurilor de anticorpi neutralizanți, proteinele care luptă împotriva virusului care joacă un rol cheie în răspunsul nostru imunitar, în comparație cu versiunea originală a virusului.

Omicron nu s-a sustras complet de la protecția vaccinului, a scris Sigal pe Twitter, ceea ce înseamnă că mai există beneficii de a fi vaccinat împotriva acestei noi variante. Dar reducerea semnificativă a anticorpilor ridică semne de întrebare cu privire la cât de durabilă va fi protecția vaccinului împotriva Omicron – și anume dacă vaccinurile de rapel vor alunga suficient boala sau dacă în cele din urmă ar putea fi necesare noi vaccinuri. Sigal a numit-o „o scădere foarte mare a neutralizării Omicron”.

„Un rapel bun probabil ar scădea șansele de infecție, în special infecția severă care duce la o boală mai severă”, a spus Sigal într-o prezentare online a rezultatelor sale marți, potrivit Bloomberg. „Oamenii care nu au primit un rapel ar trebui să primească unul, iar cei care au fost infectați anterior ar trebui să fie vaccinați”.

La scurt timp după ce Sigal a anunțat rezultatele echipei sale, un alt grup de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia și-a dezvăluit propriile descoperiri care sugerau o scădere substanțială, dar mai puțin dramatică, a nivelurilor de anticorpi. Echipa Karolinska a constatat o reducere de șapte ori la 17 probe de sânge.

Ei au observat că impactul Omicron a variat foarte mult între probe și au folosit o versiune a Omicron care a fost făcută artificial într-un laborator în locul virusului viu. Un cercetător principal pentru acel grup a spus că descoperirile îl fac pe Omicron „cu siguranță mai rău decât Delta, dar, din nou, nu atât de extrem pe cât ne așteptam”.

Alte variante au demonstrat, de asemenea, capacitatea de a sustrage parțial protecția vaccinului într-o măsură mai mică. Testele anterioare de laborator au arătat că varianta Delta a dus la o reducere de 2 până la 3 ori a anticorpilor în comparație cu virusul original, în timp ce varianta Beta a cauzat o reducere de 7 până la 8 ori.

Rezultatele nu sunt finalizate și nu au fost publicate într-un jurnal medical. Sigal a avertizat pe Twitter că descoperirile „probabil să fie ajustate pe măsură ce facem mai multe experimente”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel