Categories: Ştiri sănătate

OMS vrea să schimbe numele „virusului variola maimuței”…

OMS vrea să schimbe numele „virusului variola maimuței”… Lista va publică în curând, dar întrebarea rămâne: va fi sau nu va fi urgență de sănătate publică pe plan internațional? Here we go again…?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunță că va convoca o reuniune a comitetului său de urgenţă, pe 23 iunie, pentru a evalua dacă variola maimuţei reprezintă o ”urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”.

Până în acest moment, OMS emite primul semnal de avertizare pentru această variolă a maimuței. Iată ce spune recent (sfîrșitul lunii mai) realesul președinte al OMS.

Astfel, potrivit directorului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, creșterea numărului de cazuri este ”neobişnuită şi îngrijorătoare”.

”Considerăm că situaţia necesită un răspuns coordonat din cauza” răspândirii bolii în lume, a mai spus el. Experţii internaţionali ”ne vor ajuta să înţelegem mai bine virusul”, a mai precizat directorul Organizației.

Până în prezent, există peste 1.600 de cazuri confirmate şi 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuţei în acest an, dintre care 72 de decese, în 39 de ţări, inclusiv în cele în care acest virus se răspândeşte în mod obişnuit, a mai spus oficialul OMS.

OMS nu recomandă vaccinarea în masă. Deocamdată?

OMS ia în considerare în prezent ”schimbarea numelui virusului variolei maimuţei”. ”Vom face anunţuri cu privire la noile nume cât mai curând posibil”, a spus Tedros.

”Obiectivul OMS este de a ajuta ţările să limiteze transmiterea şi să oprească epidemia prin instrumente dovedite de sănătate publică, inclusiv monitorizarea, urmărirea contactelor şi izolarea pacienţilor infectaţi”, a mai spus directorul general al OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat marţi linii directoare provizorii privind utilizarea vaccinurilor împotriva variolei maimuţei.

”Orice decizie de utilizare sau nu a vaccinurilor trebuie luată (…) pe baza unei evaluări a riscurilor şi beneficiilor, de la caz la caz”, consideră OMS, potrivit Agerpres.

”Este esenţial ca vaccinurile să fie disponibile în mod echitabil acolo unde sunt necesare”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, precizând că OMS lucrează cu statele membre şi partenerii săi pentru a dezvolta un mecanism de acces echitabil la vaccinuri şi tratamente.

România va primi o cotă parte de aproximativ 2.500 de vaccinuri împotriva variolei, după ce este finalizată achiziția de către Comisia Europeană.

”Vaccinul e american și există doar cantități mici deocamdată”, au transmis, luni, reprezentanții Ministerului Sănătății.

Tot luni, 13 iunie, a fost confirmat și primul caz de variola maimuței, în România, la o persoană care a călătorit în străinătate. Pacientul diagnosticat va sta în izolare pentru o perioadă de 21 de zile, care se socotesc de la apariția simptomelor. Ancheta epidemiologică în acest caz se realizează de către DSP București.

La doar o zi distanță, al doilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Iată detalii aici.

Recent Posts

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

30 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

59 de minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

o oră ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra