Sari la conținut

Studiu preclinic: Țesut cardiac regenerat după atac de cord

Sursa foto: Pixabay

Din cuprinsul articolului

Țesutul cardiac se poate regenera după atac de cord, arată datele unui studiu preclinic realizat recent de oameni de știință. Iată detaliile:

Țesutul cardiac se poate regenera, arată o echipă internațională de cercetători, caren a descoperit un mecanism de regenerare a acestuia după un atac de cord. Studiul este preclinic, iar descoperirea ar putea deschide calea unor studii pentru repararea leziunilor cardiace la om.

Atacurile de cord sunt periculoase pentru că pot provoca daune importante inimii. Severitatea unui atac de cord depinde de cât timp fluxul sanguin a fost întrerupt.

Atunci când sunt lipsite temporar de oxigen, celulele cardiace mor, iar inima nu-și poate regenera propriul țesut, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă, principala cauză de mortalitate și morbiditate la nivel mondial, potrivit 360medical.ro. 

Spre deosebire de oameni și alte mamifere, peștele zebră adult își poate regenera țesutul cardiac deteriorat.

Cum se poate „repara inima”

Într-un studiu preclinic, o echipă internațională de oameni de știință conduși de cercetători din Montreal, descriu mecanismele complexe care permit peștilor zebră să-și „repare inima“ după ce a suferit leziuni. 

La om, vasele coronariene transportă sânge. La peștii zebră adulți ele sunt esențiale și pentru proliferarea și vindecarea celulelor musculare cardiace. Atunci când inima peștilor zebră suferă o leziune, aceasta declanșaează imediat un răspuns de regenerare în celulele vaselor coronariene, necesar pentru regenerarea țesutul cardiac.

În noul studiu, echipa internațională de cercetători, condusă de profesorul Ruben Marin Juez de la universitatea din Montreal, s-a concentrat pe identificarea și descrierea interacțiunii moleculelor care declanșează răspunsul de regenerare. Oamenii de știință au studiat semnalizarea celulară care generează proliferarea celulelor vaselor coronariene.

Manipulând acțiunea și expresia acestor molecule, ei au reușit să identifice două proteine, Emilin2a și Cxcl8a, cu un rol cheie în revascularizarea și regenerarea țesutului cardiac. Descoperirile lor oferă o perspectivă promițătoare pentru avansarea unor căi terapeutice de revascularizare și regenerare cardiacă la om.

„Știam deja că, după leziuni cardiace, factorul de creștere vasculară endotelială C (Vegf-C) a fost stimulat la peștii zebră adulți, și că acest factor a fost implicat în regenerarea cardiacă. Dar acum am descoperit că semnalizarea Vegf-C promovează expresia proteinei Emilin2a, care, la rândul său, favorizează expresia proteinei Cxcl8a.

De asemenea, am descoperit că manipularea expresiei proteinei Emilin2a este capabilă să moduleze răspunsul regenerativ al celulelor musculare cardiace. Această descoperire va face posibilă studierea potențialului acestei molecule în scopuri de tratament la persoanele cu leziuni cardiace“, a declarat prof. Juez, care a publicat rezultatele studiului în revista Circulation Research, citată de 360medical.ro.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel