miercuri, februarie 8, 2023

OMS vrea să schimbe numele „virusului variola maimuței”… Lista va publică în curând, dar întrebarea rămâne: va fi sau nu va fi urgență de sănătate publică pe plan internațional? Here we go again…?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunță că va convoca o reuniune a comitetului său de urgenţă, pe 23 iunie, pentru a evalua dacă variola maimuţei reprezintă o ”urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”.

Te-ar mai interesa: Mesajul unui medic despre preotul care se zbate în...

Până în acest moment, OMS emite primul semnal de avertizare pentru această variolă a maimuței. Iată ce spune recent (sfîrșitul lunii mai) realesul președinte al OMS.

Astfel, potrivit directorului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, creșterea numărului de cazuri este ”neobişnuită şi îngrijorătoare”.

”Considerăm că situaţia necesită un răspuns coordonat din cauza” răspândirii bolii în lume, a mai spus el. Experţii internaţionali ”ne vor ajuta să înţelegem mai bine virusul”, a mai precizat directorul Organizației.

Până în prezent, există peste 1.600 de cazuri confirmate şi 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuţei în acest an, dintre care 72 de decese, în 39 de ţări, inclusiv în cele în care acest virus se răspândeşte în mod obişnuit, a mai spus oficialul OMS.

Te-ar mai interesa: Mărturia sfâșietoare a unei românce stabilite în T...

OMS nu recomandă vaccinarea în masă. Deocamdată?

OMS ia în considerare în prezent ”schimbarea numelui virusului variolei maimuţei”. ”Vom face anunţuri cu privire la noile nume cât mai curând posibil”, a spus Tedros.

”Obiectivul OMS este de a ajuta ţările să limiteze transmiterea şi să oprească epidemia prin instrumente dovedite de sănătate publică, inclusiv monitorizarea, urmărirea contactelor şi izolarea pacienţilor infectaţi”, a mai spus directorul general al OMS.

Te-ar mai interesa: Acesta este cel mai mic os din corpul nostru. Are ...

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat marţi linii directoare provizorii privind utilizarea vaccinurilor împotriva variolei maimuţei.

”Orice decizie de utilizare sau nu a vaccinurilor trebuie luată (…) pe baza unei evaluări a riscurilor şi beneficiilor, de la caz la caz”, consideră OMS, potrivit Agerpres.

”Este esenţial ca vaccinurile să fie disponibile în mod echitabil acolo unde sunt necesare”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, precizând că OMS lucrează cu statele membre şi partenerii săi pentru a dezvolta un mecanism de acces echitabil la vaccinuri şi tratamente.

Te-ar mai interesa: Medic cardiolog: Românii greșesc când vine vorba d...

România va primi o cotă parte de aproximativ 2.500 de vaccinuri împotriva variolei, după ce este finalizată achiziția de către Comisia Europeană.

”Vaccinul e american și există doar cantități mici deocamdată”, au transmis, luni, reprezentanții Ministerului Sănătății.

Tot luni, 13 iunie, a fost confirmat și primul caz de variola maimuței, în România, la o persoană care a călătorit în străinătate. Pacientul diagnosticat va sta în izolare pentru o perioadă de 21 de zile, care se socotesc de la apariția simptomelor. Ancheta epidemiologică în acest caz se realizează de către DSP București.

Te-ar mai interesa: Oana Roman nu se mai ascunde: „Eu am trăit ani de ...

La doar o zi distanță, al doilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Iată detalii aici.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private