joi, decembrie 8, 2022

Durerea de sân are cauze multiple. Aproape 70% din femei s-au confruntat, la un moment dat, cu durere de sân. Acest simptom prezent mai ales la femeile tinere are, de cele mai multe ori, cauze hormonale. De cele mai multe ori, durerea la nivelul sânului, care alarmează pacientele și le face să ajungă la medic, nu este un semn de cancer. 

”În practica medicală, la consultații, văd frecvent două tipuri de paciente: cele speriate, care au dureri la nivelul sânului, dar care nu au nimic de fapt, și cele la care se detectează prezența unei tumori care nu este însoțită de durere,” explică prof. Dr. Alexandru Blidaru, Medic Primar Chirurgie Generală, cu supraspecializare în chirurgie oncologică și ginecologie oncologică.

Te-ar mai interesa: Bolile de tiroidă. Endocrinolog: ”La 50 de ani exi...

Denumită medical mastodinie, durerea de sân este îngrijorătoare pentru cele mai multe femei, fiind unul dintre motivele frecvente ale prezentării la medic.

Poate apărea la unul sau la ambii sâni, fiind însoțită adesea de senzația de tensiune, de arsură sau junghi. Alteori, poate iradia axilar, spre membrul superior și chiar spre baza gâtului.

Durerea de sân, cauze

La femeile tinere, de multe ori, mastodinia debutează înaintea menstruației. Se succede ciclic, având cauze hormonale și afectează ambii sâni. În schimb, cea care nu are legătură cu menstruația afectează, de regulă, un singur sân.

Te-ar mai interesa: Cel mai grav sezon al virozelor la COPII în Români...

Poate fi prezentă și în sarcină, înainte și în timpul menopauzei, mai ales dacă se urmează tratamente de substituție hormonală. La femeile aflate la menopauză, durerea mamară seamănă mai ales cu o înțepătură.

Unele probleme mamare (chisturi, traume), infecțiile sânilor și administrarea anticoncepționalelor orale sau a tratamentelor de infertilitate sunt alte cauze ale mastodiniei. Foarte rar, durerea locală poate însoți cancerul mamar, cel mai frecvent în stadii avansate, sau mastita carcinomatoasă, o formă de cancer care apare mai ales la femeile tinere.

Te-ar mai interesa: Parteneriat istoric între spitalele din București ...

Cea mai întâlnită afecțiune mamară benignă este mastoza fibrochistică, manifestată prin apariția chisturilor și a durerilor locale.

Pot semnala prezența unui nodul

Mastoza fibrochistică, care mai este cunoscută și ca displazie mamară, nu trebuie să fie motiv de îngrijorare, întrucât nu este canceroasă. Este însoțită de durere și tensiune la nivelul sânilor, iar chisturile (formațiuni pline cu lichid) care apar în cadrul ei pot fi simțite sau nu la palpare.

Te-ar mai interesa: De ce sunt norocoase toate femeile născute în luna...

Întâlnită la mai mult de jumătate din femei, cu o incidență mai mare la intervalul de vârstă 20 – 40 de ani, displazia mamară este în strânsă legătură cu variațiile hormonale ale ciclului menstrual, când hormoni precum estrogenul și progesteronul afectează țesutul mamar. Cu toate acestea, chisturile pot apărea la orice vârstă. La unele femei, pot dispărea după sarcină și alăptare.

Te-ar mai interesa: Poate duce ACEST medicament împotriva acneei la de...

Durerile sânilor pot fi și semnul prezenței unui nodul. Acesta este o creștere necanceroasă, dar anormală, a țesutului mamar ca urmare a dezechilibrului hormonal. Spre deosebire de chist, un nodul este imobil, dur, rotund. La o simplă palpare se poate depista existența lor. Dacă este foarte mare ca dimensiune, este necesară îndepărtarea lui printr-o operație. Altfel, poate fi doar monitorizat în mod regulat, pentru a putea fi tratat dacă se transformă într-un nodul canceros.

Calculi biliari

Dacă ai dureri în zona sânilor care durează câteva ore în șir, după ce ai mâncat noaptea sau ai avut o mâncare mai grea la cină, e posibil să te confrunți de fapt cu pietre la vezica biliară.

De vină este colesterolul mărit care poate duce la formarea unor formaţiuni mici în vezica biliară. Când pietrele se mişcă, apar şi durerile în partea de sus a abdomenului şi se extind în zona sânilor.

Pentru atenuarea durerilor de sâni, poartă un sutien ferm (nu stâmt), limitează consumul de cafea, de ciocolată și evită grăsimile. Poți folosi un unguent cu antiinflamator. Durerile mamare premenstruale care au un caracter intens, ce perturbă efectuarea treburilor zilnice,pot fi reduse cu ajutorul unor analgezice

Dacă durerea de sâni se agravează și, în plus, este însoțită de apariția unui nodul palpabil, este nevoie de un control medical, pentru aflarea cauzei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private