vineri, august 12, 2022

Simptome cancer sân. Chiar dacă durerea este cea care ne sperie și ne trimite, de cele mai multe ori la medic, acest simptom nu apare în fazele incipiente ale cancerului. Prof. Dr. Alexandru Blidaru, Medic Primar Chirurgie Generală, cu supraspecializare în chirurgie oncologică și ginecologie oncologică a explicat, pentru Doctorul Zilei, care sunt simptomele unui cancer mamar. 

”Cel mai frecvent prim simptom al cancerului de sân este apariția unei tumori nedureroase la nivelul sânului, dar boala poate debuta cu fenomene inflamatorii (roșeață, căldură, edem, durere la nivelul sânului), scurgere mamelonară, modificări ale tegumentelor și areolei, apariția unei modificări la nivel axilar.

Te-ar mai interesa: Aplicație care te răsplătește să faci sport: Când ...

De cele mai multe ori, durerea la nivelul sânului, care alarmează pacientele și le face să ajungă la medic, nu este un simptom al cancerului de sân; în cancer, durerea apare doar atunci când boala este în stadiu avansat. De obicei durerea este o alarmă falsă, de aceea medicul recomandă investigațiile necesare și controalele ulterioare,” a explicat prof. dr. Alexandru Blidaru.

În stadiile incipiente tumora nu se simte la palpare, dar se vede la mamografie

Medicul precizează că, în practica medicală, la consultații, se întâlnește frecvent cu două tipuri de paciente: cele speriate, care au dureri la nivelul sânului, dar care nu au nimic de fapt, și cele la care se detectează prezența unei tumori care nu este însoțită de durere.

Te-ar mai interesa: Vremuri bune pentru aceste zodii: Care sunt nativi...

Dacă boala este depistată devreme, când tumora are sub 2 centimetri, în stadiul I, atunci supraviețuirea la cinci ani este de peste 95%, iar la zece ani de aproximativ 90%.

În stadiile puțin avansate, tumora e nepalpabilă și nu e însoțită de nicio simptomatologie; ea poate fi detectată numai prin investigații imagistice (ecografie, mamografie). Astfel se pot pune în evidență modificări de câțiva milimetri care sunt fie cancere puțin avansate, fie leziuni care în timp se pot transforma în cancer.

Te-ar mai interesa: Scoasă cu ambulanța din emisiunea „Vorbește Lumea”...

Sfatul medicului: ”Oricât ar fi de greu, din păcate, trebuie să mergeți la doctor, trebuie să faceți o ecografie mamară o dată pe an, o mamografie la 12-18 luni după 40-45 ani, o ecografie abdominală și un examen citologic Babeș-Papanicolau o dată pe an. Aceste investigații de rutină sunt lucruri care pot schimba viața.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private