Sari la conținut

Operatie in premiera făcută unei gravide cu piatra la rinichi (VIDEO)

În premieră națională, medicii timișoreni au reușit o intervenție pe căile urinare ale unei gravide intrată în ultimul trimestru de sarcină. I-au făcut anestezie parțială și i-au ”bombardat” cu un laser piatra localizată în ureter și care  favorizase dezvoltarea unei infecții.

De regulă, în această etapă a gravidiei, oricare alte intervenții care nu au legătură cu dezvoltarea copilului, sunt lăsate în așteptare. În cazul de față, femeia a trebuit operată de urgență pentru a nu apărea alte complicații.

Dr. Dorin Claici, medic primar urolog împreună cu echipa sa au realizat în premieră națională intervenția endoscopică (minim invazivă) de spargere a unei pietre din ureterul unei gravide în trimestrul al treilea. Decizia a fost luată deoarece pacienta făcuse deja o infecţie urinară sevară datorită pietrei. ”Pacienta de 41 de ani gravidă în luna a VI-a a prezentat simptomele unei colici renale cu dureri intense și stări subfebrile. S-a pus diagnosticul de calcul ureteral iliac stâng obstructiv cu infecție urinară supraadăugata și s-a decis intervenția în regim de urgență.  În mod clasic aceste cazuri beneficiau doar de deblocarea rinichiului cu ajutorul unei sonde ureterale ce depășește calculul. În acest caz s-a reușit spargerea cu ajutorul laserului a acestui calcul și practic rezolvarea medicală”, a explicat dr. Claici.

Citeste si:

Operația a durat aproximativ 30 de minute și s-a făcut cu anestezie locală, iar pacienta a părăsit spitalul în aceeași zi, fără alte complicații

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.