Home » Ştiri » Operatie in premiera făcută unei gravide cu piat...

Operatie in premiera făcută unei gravide cu piatra la rinichi (VIDEO)

În premieră națională, medicii timișoreni au reușit o intervenție pe căile urinare ale unei gravide intrată în ultimul trimestru de sarcină. I-au făcut anestezie parțială și i-au ”bombardat” cu un laser piatra localizată în ureter și care  favorizase dezvoltarea unei infecții.

De regulă, în această etapă a gravidiei, oricare alte intervenții care nu au legătură cu dezvoltarea copilului, sunt lăsate în așteptare. În cazul de față, femeia a trebuit operată de urgență pentru a nu apărea alte complicații.

Dr. Dorin Claici, medic primar urolog împreună cu echipa sa au realizat în premieră națională intervenția endoscopică (minim invazivă) de spargere a unei pietre din ureterul unei gravide în trimestrul al treilea. Decizia a fost luată deoarece pacienta făcuse deja o infecţie urinară sevară datorită pietrei. ”Pacienta de 41 de ani gravidă în luna a VI-a a prezentat simptomele unei colici renale cu dureri intense și stări subfebrile. S-a pus diagnosticul de calcul ureteral iliac stâng obstructiv cu infecție urinară supraadăugata și s-a decis intervenția în regim de urgență.  În mod clasic aceste cazuri beneficiau doar de deblocarea rinichiului cu ajutorul unei sonde ureterale ce depășește calculul. În acest caz s-a reușit spargerea cu ajutorul laserului a acestui calcul și practic rezolvarea medicală”, a explicat dr. Claici.

Operația a durat aproximativ 30 de minute și s-a făcut cu anestezie locală, iar pacienta a părăsit spitalul în aceeași zi, fără alte complicații