Unul dintre cei mai reputați doctori specializați în obstetrică şi ginecologie din Turcia, doamna doctor Ayset Jane Ozcan – de la Grupul Internaţional de Spitale Medical Park, vine în Constanța, sâmbătă 8 septembrie 2018, pentru a oferi gratuit opinia sa medicală cuplurilor din România care nu reuşesc să aibă copii pe cale naturală şi ar fi interesate de Fertilizare In Vitro.
Evenimentul va avea loc la oficiul din Constanţa al Medical Park – bvd. Mamaia nr. 231, et. 3 (interfon 033). Pentru programări, pacienţii pot suna la reprezentantul din România al Grupului Internațional de Spitale Medical Park, la 0727593533, prin e-mail, la adresa de e-mail [email protected] sau pe website-ul oficial.
8 paşi pentru procedura Fertilizare In Vitro
- Prima discuţie şi întocmirea dosarului IVF. Acest prim pas va avea loc la oficiul Medical Park din Constanţa, unde doamna doctor Ayset Jane Ozcan va analiza investigaţiile anterioare de infertilitate, iar pe baza acestora va decide dacă mai sunt necesare alte investigaţii sau este oportună fertilizarea in vitro. Tot în cadrul OPD-ului, doamna doctor Ayset Jane OZCAN va întocmi dosarul IVF (în cazul în care toate investigaţiile necesare au fost efectuate), iar reprezentanţii din România ai Medical Park vor traduce actele medicale şi vor fi trimise departamentului IVF al Spitalului Medical Park Bahcelievler din Istanbul pentru înregistrare şi pentru pregătirea procedurii.
- Pregătirea pentru IVF şi consultaţia preliminară. Pacientul va veni la Spitalul Medical Park din Istanbul pentru o consultaţie amănunţită, nu mai târziu de 14 zile de la debutul fluxului menstrual. În cadrul acesteia, pacientul va completa investigaţiile lipsă (dacă este cazul), mai departe se va stabili tipul de protocol de stimulare ovariană potrivit situaţiei cuplului şi se va stabili de comun acord data începerii tratamentului.
- Stimularea ovariană. Pacientul va începe tratament injectabil într-una dintre următoarele variante: protocolul lung, protocolul scurt, protocolul scurt cu antagoniști Gn RH.
- Recoltarea ovocitelor şi a spermei: După aproximativ 35-36 de ore de la administrarea hormonilor de sarcină (gonadotropină corionică umană – hCG), se recoltează ovocitele și sperma. Recoltarea ovocitelor se face prin puncție transvaginală ghidată ecografic, cu sau fără anestezie. Această intervenție necesită spitalizare de scurtă durată. Recoltarea spermei se poate face în clinică (de preferat) sau la domiciliu, după o abstinență de la contact sexual de 2-5 zile, în recipient special, în aceeași zi cu recoltarea ovocitelor.
- Fertilizarea in vitro / laborator de embriologie. Procedura prevede 6 zile, după cum urmează:
- Ziua 1 – Ziua puncţiei pentru recoltarea ovocitelor: în cadrul laboratorului de embriologie se produce fertilizarea fie prin tehnica IVF clasică, fie prin tehnica ICSI (injectare intracitoplasmică de spermatozoizi). În cazul procedurii clasice IVF, ovocitele şi spermatozoizii sunt puşi în contact într-un mediu de cultură special, iar în cazul procedurii de ICSI se injectează în fiecare ovul câte un singur spermatozoid, cu ajutorul unui ac, sub controlul unui microscop special.
- Ziua 2: Unele ovule se fertilizează, însă altele nu. Embriologul verifică evoluţia acestora, iar pacientul este anunţat.
- Ziua 3: Ovulele fertilizate sunt deja divizate în 2-6 celule, iar în funcţie de numărul şi aspectul acestora, se decide dacă embrionii vor fi inseraţi în uter în ziua 3 sau se aşteaptă până în ziua 5.
- Ziua 4: Ovulele fertilizate şi care au evoluţie bună pot fi deja divizate în 6-10 celule. În această zi se poate efectua inserarea embrionilor în uter (transfer de embrioni), însă în unele cazuri se aşteaptă până în ziua a 5-a.
- Ziua 5: Embrionul e în stadiul de morulă.
- Ziua 6: Embrionul a ajuns deja în stadiul de blastocist.
- Embriotransferul: Transferul embrionilor în uter este o procedură relativ simplă şi nedureroasă, care are loc de obicei la aproximativ 72 sau 120 de ore de la momentul recoltării ovocitelor în cazul obţinerii unor embrioni corespunzători. Tehnica constă în introducerea unui cateter fin, care conţine embrionii şi mediu de cultură prin colul uterin şi evacuarea completă a conţinutului acestuia în uter.
- Urmărirea după embriotransfer: La două săptămâni după embriotransfer, investigaţiile de laborator pot confirma sau infirma reuşita procedurii.
- Monitorizarea sarcinii: Monitorizarea se va efectua de către doamna doctor Ayset Jane Ozcan sau un alt doctor din cadrul Spitalului Medical Park – secţia de obstretică şi ginecologie.
Ayset Jane Ozcan, născută în 13 noiembrie 1974, este doctor în cadrul Centrului de Fertilizare In Vitro al Spitalului Medical Park Bahcelievler din Istanbul (Turcia) din anul 2007 până în prezent.
A absolvit Facultatea de Medicină în cadrul Universităţii din Istanbul (în 1999) şi a devenit doctor în ginecologie şi obstretică, în 2005, în cadrul Spitalului de Pregătire şi Cercetare în Ginecologie şi Obstretică „Suleymaniye” al Ministerului Sănătăţii din Turcia.
Este membru al Asociaţiei de Ginecologie şi Obstretică din Turcia şi al Societăţii de Medicină Reproductivă din Turcia. A publicat două articole de referinţă în reviste ştiinţifice internaţionale şi şapte în cadrul unor conferinţe naţionale pe teme medicale. A obţinut certificări în resurscitare neonatală, laparascopie, ecografie pentru sarcină aflată în fază incipientă şi ecografie avansată în ginecologie şi obstretică. A participat la 18 conferinţe naţionale şi internaţionale pe teme precum Fertilizare In Vitro (IVF) şi altele.