duminică, august 14, 2022

Deşi pe piaţă sunt o mulţime de fructe şi legume, majoritatea oamenilor preferă „mesele grele”, chiar şi pe timp de vară. Sunt la mare căutare, acum, cârnaţii, mititeii şi carnea de porc la grătar, meniurile preferate ale turiştilor aflaţi în vacanţă. Nutriţioniştii avertizează că toate aceste alimente pot fi considerate „bombe” de grăsime. Sunt de preferat meniurile uşoare, din peşte.

1. Cârnaţii la grătar. 
O porţie de doi cârnaţi polonezi, făcuţi la grătar, ajunge pe la 500-700 de calorii, cam cât au şi hamburgerii. „Dacă se adaugă pâinea şi muştarul, numărul de calorii poate fi chiar mai mare”, explică nutriţionistul Eduard Adamescu, de la Cabinetul Moşilor din Bucureşti.

2. Micii. 
Conţinutul lor este foarte nesănătos. „De multe ori, carnea este de calitate proastă. În plus, au şi foarte multe grăsimi. O parte dintre acestea se mai ard pe grătar, dar, chiar şi aşa, micii rămân alimente calorigene”, atrage atenţia Eduard Adamescu.

3. Hot-dogul. 
Nutriţioniştii nu recomandă hrana fast-food nici măcar în vacanţă. „E vorba despre prea multe E-uri”, atenţionează medicul. Carnea procesată din hot-dog conţine nitriţi de sodiu, implicaţi în apariţia cancerului de colon.

4. Salatele cu maioneză.
Sosurile (dressingurile) compromit aproape toate beneficiile pe care le aduce salata organismului. „Dacă doriţi să profitaţi de vitaminele din salată, solicitaţi să vi se aducă una fără maioneză”, vă sfătuieşte Adamescu. Mai sănătoase sunt cele preparate cu iaurt, aşa cum este, spre exemplu, tzatichi – o salată cu iaurt, castravete şi usturoi.

5. Cartofii prăjiţi.
Acest tip de mâncare reprezintă una dintre cele mai proaste alegeri pe care le poate face cineva, inclusiv în vacanţă. Cartofii prăjiţi sunt cancerigeni, nu asigură organismului nici proteine şi nici vitamine, ci doar amidon şi hidraţi de carbon. „În plus, nu veţi şti niciodată în ce fel de ulei au fost preparaţi”, aminteşte Eduard Adamescu.

6. Aripioarele picante de pui.
De regulă, carnea de pui este sănătoasă. Coaja care le înveleşte este însă extrem de nocivă. „Vorbim despre E-uri şi grăsimi, provenite din prăjeală”, spune nutriţionistul.

7. Coctailurile.
Conţin alcool, zahăr şi aditivi. În plus, deshidratează. Sunt contraindicate persoanelor hipertensive şi diabeticilor.

8. Îngheţatele.
Nu este chiar cel mai nociv desert, însă dacă îl daţi copiilor este mai bine să nu alegeţi îngheţatele pe băţ, pline de coloranţi şi pe cele de la dozator, preparate în condiţii improprii.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre relația dintre Alain Delon și Ramo...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private