miercuri, martie 29, 2023

În România, ora de vară 2022 este pe cale să se schimbe în această noapte. Specialiștii susțin că aceasă acțiune nu vine fără repercusiuni asupra organismului, deoarece avem nevoie de timp pentru a ne obișnui.

Experții susțin că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se ajusta complet la schimbarea de oră. În cazul schimbării de oră de vară, vom dormi cu o oră mai puțin.

Te-ar mai interesa: Alexandru Rafila propune o nouă materie pentru cop...

Ora se schimbă în noaptea de 26 martie spre 27 martie, când ceasul se dă cu o oră înainte. Astfel, ora 3 devine ora 4.

Ora de vară va fi folositp până la 30 octombrie 2022, când vom trece la cea de iarnă. Totuși, autoritățile își doresc să renunțe complet la schimbarea de oră, întrucât aceasta nu are beneficii clare și, de fapt, dezechilibrează organismul.

Ora de vară 2022. Cum ne afectează această schimbare?

Probleme de ordin psihologic și emoțional

Specialiștii susțin că persoanele care suferă de depresie dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, deoarece instabilitatea emoțională apare cu ușurință pe fon de oboseală, iar schimbarea de oră afectează odihna și somnul.

Te-ar mai interesa: Ai început să uiți lucruri? Ți-e greu să îți expri...

Probleme cardiovasculare

Statisticile arată că există o creștere a cazurilor de infarct miocardic și accident vascular cerebral imediat după ce se trece la ora de vară. Trecerea la ora de vară și pierderea unei ore de somn cresc cu 25% riscul de a face un atac de cord, potrivit unui studiu. În plus, Academia Americană de Neurologie notează că rata unui AVC ischemic este cu 8% mai mare în primele două zile după trecerea la ora de vară, scrie doc.ro.

Te-ar mai interesa: Leacul simplu și natural care te scapă de infecții...

Sănătatea mintală este afectată

Sănătatea mintală este afectată atunci când ora se schimbă, fiind o legătură strânsă între ritmul interior și starea de bine. Dacă ritmul circadian este perturbat, atunci sănătatea mintală poate avea de suferit. Acest lucru este mult mai frecvent în cazul persoanelor care lucrează cu normă întreagă.

Probleme de concentrare

Din cauza lipsei de somn și a modificării ritmului circadian obișnuit al corpului se pot dezvolta diferite pronleme de concentrare. Această perioadă este asociată și cu creșterea numărului de accidente la muncă.

Te-ar mai interesa: Dormi mai mult de 8-9 ore? Află care sunt efectele...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private