Sari la conținut

Ora perfectă de somn. La ce oră trebuie să dormi ca să ai un somn sănătos?

somn
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Somn la pranz

Somnul este o parte foarte importantă a vieții. Fără acesta nu am putea funcționa și supraviețui, fiind responsabil pentru echilibrarea tuturor caracteristicilor și funcțiilor din organism.

În timpul somnului, organismul se regenerează la nivel celular. Astfel, ne vom vindeca și ne vom „încărca” bateriile după fiecare zi plină.

În lipsa somnului, funcțiile organismului vor fi încetinite, se vor dezvolta o multitudine de dezechilibre, sistemul imunitar va avea de suferit și pot fi declanșate mai multe probleme grave de sănătate.

Care este ora potrivită de somn?

Sunt mai multe tipuri de boli ale somnului, unde nu ne respectăm bioritmul nostru natural. De exemplu, atunci când zburăm pe alte continente.

Există şi alte tulburări, iar cea mai importantă este munca în ture, dar mai sunt situaţii pe care multe persoane le confundă cu insomnia.

Adolescenţii care adorm târziu şi se trezesc târziu şi ca atare sunt consideraţi leneşi sau persoane care se culcă foarte devreme şi se trezesc la 4 dimineaţa”, a spus medicul Oana Deleanu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Afecțiunile asociate cu lipsa somnului

Nu le putem considera neapărat afecţiuni, la fel de severe precum este insomnia. Atât timp cât persoana respectivă poate să doarmă 7-8 ore, este un lucru minunat”, mai spune medicul.

Contează cât dormim sau când dormim

Până de curând aş fi spus că ar conta cât de mult dormim, dar mai nou, specialiştii recomandă ca ora 4 dimineaţa să ne prindă undeva pe la mijlocul somnului. Deci, surprinzător, nu este ora 22 aşa cum se spunea. Cel mai bine este ca fiecare să doarmă cum îi permite corpul.

Sunt persoane care se plâng că nu pot sări din pat imediat dimineaţa. Sunt alţii care în 5 minute se şi trezesc. Inerţia somnului poate fi nişte predictori ai dezvoltării unor demenţe mai târziu.

Cea mai bună metodă de a ne activa imediat după somn este să ne expunem la lumina soarelui. Mai există şi nişte lămpi medicinale cu lumină solară, care ajută”, a mai precizat medicul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel