miercuri, iulie 28, 2021

O echipă de chirurgi de la Oxford a testat o tehnică de terapie genetică pentru a îmbunătăți vederea a șase pacienți care altfel ar fi orbit.

Operația a presupus inserția unei gene în ochi, manevră prin

care au fost reactivate celulele care detectează lumina. Medicii implicați în intervenție consideră că tratamentul va putea fi folosit, cu timpul, la tratarea formelor obișnuite de orbire.

Profesorul Robert MacLaren, care a condus cercetările privind noua metodă de intervenție, s-a declarat ‘absolut încântat’ de rezultat.

Primul dintre pacienți, Jonathan Wyatt, care avea 63 de ani la începutul cercetărilor, acum doi ani, suferă de coroideremie, o boală genetică în care celulele ce detectează lumina mor treptat, iar înainte de operație abia mai putea să vadă. Wyatt și un alt

pacient din cadrul testului au constatat după intervenție o îmbunătățire a vederii, iar ceilalți, aflați în stadii mai timpurii de orbire, au constatat o îmbunătățire a vederii nocturne.

Dacă vor fi înregistrate îmbunătățiri la acest grup de pacienți, tratamentul va putea fi pus și la dispoziția altor bolnavi de coroideremie, mai tineri, pentru a nu-și pierde vederea. Coroideremia este o afecțiune rară, în Marea Britanie afectând doar circa 1.000 de persoane, dar prof. MacLaren consideră că succesul obținut în tratarea ei cu noua tehnică arată că terapia genetică va putea fi folosită și pentru

a vindeca alte forme genetice de pierdere a vederii, între care degenerescența maculară legată de vârstă. Aceasta din urmă duce anual la orbirea a 300.000 de oameni în Marea Britanie și determină o deteriorare a vederii la unul din patru adulți de peste 75 de ani.

 

Ultimele stiri

Parteneri
Ai gasit o seringă participantă la tombola. Click pe ea pentru a o colecționa.