Sari la conținut

Organismul nostru, afectat de schimbările bruște de temperatură. Riscurile asociate șocului termic

haine
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Organismul nostru este afectat de schimbările bruște de temperatură, mai ales în sezonul rece. Recent, meteorologii au anunțat că în viitorul apropiat vor fi din ce în ce mai multe schimbări de acest fel.

Schimbările bruște de temperatură afectează în mod special persoanele vulnerabile, precum vârstnicii, copiii foarte mici și sugarii, pacienții cu boli cronice.

De asemenea, cardiacii, diabeticii, astmaticii, hipertensivii și cei cu boli renale cronice sunt printre cele mai vulnerabile categorii de bolnavi pe timp de iarnă.

Inima este unul dintre organele cele mai afectate de expunerea la frig și la umezeală, capacitatea acestui organ de a pompa sânge în organism fiind îngreunată de îngustarea prin constricție a vaselor de sânge.

Concret, în sezonul rece, cardiacii sunt expuși riscului de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral.

Frigul afectează:

Iată cum trebuie să te protejezi de frig pentru a evita orice pericol.

Cum ne afectează schimbările bruște de temperatură?

Doamna Rodica Tănăsescu, medic primar în medicina de familie, a explicat la Antena 3 ce trebuie să facem pentru a ne proteja de schimbările de temperatură.

„Pacienții cu boli cronice, care sunt mai sensibili la frig, cei cu boli cardiovasculare, respiratorii obstructive, sau cu alte afecțiuni de tipul diabetului, trebuie să evite ieșirea afară, mai ales dimineață, când temperaturile sunt cele mai scăzute, și să iasă strict cât este necesar.

Necesar înseamnă să prioritizam bine activitățile în așa fel încât acești oameni să evite ieșirea afară. La fel pentru sugari și copiii foarte mici. Ei trebuie scoși afară dar trebuie să alegem orele mai potrivite și trebuie îmbrăcați adecvat. Sau, poate câteva zile, cât sunt temperaturi atât de joase, să evităm ieșitul afară.

O alimentație potrivită, cu multe legume, citrice, alimente care au multe vitamine, sunt de folos în această perioada. Și îmbrăcămintea trebuie potrivită la asemenea temperaturi, mai ales pentru mâini și picioare”, a explicat medicul Rodica Tănăsescu.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel