Sari la conținut

Originea virusului. De unde a pornit pandemia? Cea mai probabilă ipoteză a cercetătorilor

laborator
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Boala misterioasa din Congo

Încă de la începutul pandemiei, cercetătorii au încercat să descopere care este „izvorul” virusului. Cea mai probabilă teorie, potrivit experților, este aceea care implică scăparea virusului din laboratorul Wuhan. Wuhan a fost primul oraș în care au fost depistate primele cazuri de Covid-19.

Peter Embarek, șeful echipei de anchetă de la Organizația Mondială a Sănătății, susține că virusul s-ar fi putut răspândi din laboratorul de la Wuhan.

Într-un documentar intitulat „Misterul virusului – un danez în căutarea adevărului în China”, difuzat joi la postul danez, cercetătorul a vorbit despre misiunea pe care o conduce la Wuhan şi s-a arătat critic la adresa Chinei, în privița răspândirii coronavirusului și originea acestuia.

Pe de altă parte, prima fază a studiului, condus la începutul anului la Wuhan a concluzionat, pe 29 martie că ipoteza unui incident de laborator rămâne „extrem de improbabilă”. În ciuda acestui raport, cercetătorii au început să creadă, ulterior, că laboratorul ar putea avea o legătură mai mare cu începutul pandemiei decât se credea inițial.

Originea virusului SARS-CoV-2

Un angajat (al laboratorului) infectat pe teren în timp ce preleva probe este inclus în una dintre ipotezele probabile. Acolo virusul ar fi fost transmis direct de la lilieci la oameni”, a declarat pentru canalul de televiziune public danez TV2, Peter Embarek, şeful delegaţiei internaţionale, trimise în China de către OMS pentru a identifica originea Covid-19, potrivit News.ro.

Potrivit lui Peter Embarek, discuția echipei cu oamenii de ştiinţă chinezi, despre această teorie, a fost una dificilă

„Cu 48 de ore înainte de încheierea misiunii încă nu ajunsesem la un acord pentru a evoca teza de laborator în raport”, a afirmat Embarek în documentar. „Ca urmare a acestor discuţii, delegaţia OMS a obţinut permisiunea de a vizita două laboratoare unde s-au făcut cercetări pe lilieci”, a explicat el.

În timpul acestor vizite, „am avut dreptul la o prezentare, apoi am putut vorbi şi am putut să punem întrebările pe care voiam să le adresăm, dar nu am avut ocazia să consultăm niciun document”, a detaliat Peter Embarek în documentar.

Cercetătorul danez a punctat în final că niciun liliac nu trăieşte în sălbăticie în regiunea Wuhan. Prin urmare, singurele persoane susceptibile să se fi apropiat de lilieci, care ar fi putut contracta virusul SARS-CoV-2, sunt angajaţi ai laboratoarelor din acest oraş. Astfel, ipoteza conform căreia virusul s-a răspândit din laborator este una dintre cele mai posibile teorii, susține specialistul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel