Sari la conținut

Os de pește blocat în gât? Iată cum îl scoți

Ce trebuie să faci dacă te sufoci
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce trebuie să faci dacă te sufoci

Os de pește blocat în gât? Iată cum îl scoți fără probleme. Există și situații când trebuie mers de urgență la medic pentru a evita complicații grave.

Înghițirea accidentală a unui os de pește este foarte frecventă. Oasele de pește sunt mici și pot fi ușor ratate în timpul pregătirii peștilor sau atunci când mestecați. Au margini ascuțite și forme ciudate care le fac mai susceptibile decât alte alimente să se blocheze în gât.

Atunci când se întâmplă acest lucru, apar dureri ascuțite sau furnicături și înțepături în gât. Mai poate apărea tusea, dificultăți la înghițire, senzația de sufocare. Se poate scuipa și sânge, dacă osul a apucat să facă o rană în drumul său, notează Healthline.

Ce pești au oase mici și greu de observat

Unii pești au sisteme scheletice mai complicate decât alții. Acest lucru îi poate face mai dificil de dezosat.

În general, peștele care este servit întreg este cel mai riscant. Câteva exemple de pești care sunt dificil de dezosat în întregime includ:

– știucă

– crap

– păstrăv

– somon

Cum scoatem osul

Înghițirea unui os de pește este rareori o urgență, așa că poate doriți să încercați câteva dintre aceste remedii acasă înainte de a vă îndrepta spre cabinetul unui medic.

Bezele

O bezea ar putea fi exact ceea ce ai nevoie pentru a scoate acel os din gât. Mestecați bezeaua suficient pentru a o înmuia, apoi înghițiți-o într-o singură înghițitură mare. Substanța lipicioasă, zaharoasă, se apucă de os și o duce în jos în stomac.

Ulei de măsline

Uleiul de măsline este un lubrifiant natural. Dacă aveți un os de pește blocat în gât, încercați să înghițiți una- două linguri de ulei de măsline drept. Ar trebui să acopere căptușeala gâtului și osul în sine, ceea ce îl face mai ușor să îl înghiți.

Banane

Unii oameni constată că bananele, cum ar fi bezele, pot îndepărta osul de pește din gât. Luați o mușcătură mare de o banană și țineți-o în gură timp de cel puțin un minut.

Acest lucru îi va da o șansă de a absorbi niște salivă. După aceea, înghițiți-o într-o singură înghițitură mare.

Pâine și apă

Pâinea înmuiată în apă este un truc clasic pentru a-ți scoate mâncarea blocată din gât. Înmuiați o bucată de pâine în apă timp de aproximativ un minut, apoi luați o mușcătură mare și înghițiți-o întreagă. Această metodă pune greutate pe osul de pește și îl împinge în jos.

Sifon sau alte băuturi acidulate

De ani de zile, unii medici folosesc cola și alte băuturi carbogazoase pentru a-i trata pe cei cu alimente blocate în gât. Când sifonul intră în stomac, eliberează gaze. Aceste gaze ajută la dezintegrarea osului și acumularea de presiune îl poate disloca, mai arată Healthline.

Oțet de mere

Oțetul este foarte acid. Consumul de oțet poate ajuta la descompunerea osului de pește, făcându-l mai moale și mai ușor de înghițit. Încercați să diluați două linguri de oțet într-o ceașcă de apă sau să beți o lingură.

Oțetul de cidru de mere este o opțiune bună care nu are un gust prea rău, mai ales cu miere.

Pâine și unt

Pâinea acoperită cu unt de arahide funcționează pentru a apuca osul de pește și a-l împinge în jos în stomac. Luați o mușcătură mare de pâine și unt de arahide și lăsați-o să colecteze umiditate în gură înainte de a o înghiți într-o singură înghițitură mare.

Asigurați-vă că aveți multă apă în apropiere și beți cât mai multă se poate.

Când trebuie mers la medic

Dacă aveți probleme cu respirația, simțiți că vă sufocați, mergeți imediat la camera de urgență.

Dacă osul de pește este blocat în esofag sau în altă parte a tractului digestiv, acesta poate reprezenta un pericol real. Poate provoca un abces și, rareori, complicații care pun viața în pericol.

Consultați un medic dacă durerea este severă sau nu dispare după câteva zile. Obțineți ajutor medical imediat dacă vă confruntați cu:

– dureri în piept

– vânătăi

– umflătură

– salivare excesivă

– incapacitatea de a mânca sau de a bea, notează DC Medical.

Dar pentru a evita un eventual incident, puteți alege consumul de pește cu oase mari sau cu oase mai puține, cum ar fi: macroul, merluciul, sturionii, rechinul, calcanul, păstrăvul etc. O alternativă o reprezintă și fructele de mare, nu au oase deloc.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel