Sari la conținut

Ostași care au refuzat să ia parte la un festival păgân și au ales să se roage la bunul Dumnezeu. Ce sfinți sărbătorește Biserica Ortodoxă

Ostași care au refuzat să ia parte la un festival păgân și au ales să se roage la Dumnezeu. Ce sfinți sărbătorim azi. Această sărbătoare este de două ori pe an.

 

Biserica Ortodoxă sărbătorește în fiecare an, în ziua de 22 octombrie, sfinți importanți care au lăsat în urma lor lecții de smerenie, de iubire, de înțelepciune, de putere, de răbdare.

Sărbătoriți de două ori pe an

Astăzi, creștinii ortodocși îi cinstesc pe cei șapte tineri din Efes, Sfântul Avarchie, Epicospul Ierapolei. Biserica Ortodoxă îi sărbătorește de două ori pe an pe tinerii din Efes, în zilele de 22 octombrie și 4 august.

Dar cine au fost cei șapte tineri din Efes? Ei bine, aceștia erau ostași pe vremea împăratului Deciu, în perioada 249 – 251.

Cei șapte tineri – Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan și Constantin – au refuzat să ia parte la un festival păgân și au ales să se roage la Dumnezeu pentru creștinii care erau torturați din cauza credinței lor.

Dar în vremurile acelea, astfel de gesturi erau considerate extrem de ofensatoare și tinerii riscau să fie aspru pedepsiți. De altfel, tinerii s-au ascuns într-om peșteră pentru că erau conștienți că pedeapsa nu va întârzia.

Când a aflat ce au făcut tinerii și unde s-au ascuns, împăratul Deciu a poruncit ca peștera să fie zidită pentru ca cei șapte tineri din Efes să nu aibă acces la mâncare și la aer și să moară.

Se spune că Dumnezeu a avut grijă de ei, tinerii fiind găsiți… dormind după 200 sau 300 de ani.

În anul 446 d.Hr cei șapte s-ar fi trezit din adâncul somn. Unul dintre ei ar fi mers să cumpere pâine, plătind-o cu o monedă având efigia împăratului Decius. Așa a devenit povestea cunoscută la Efes.

După aceea, tinerii au murit din cauze naturale și au fost îngropați în acea grotă. Sanctificați, cei șapte frați au fost timp de câteva secole comemorați anual de biserică pe data de 27 iunie.

De ce  a păstrat Biserica Ortodoxă această sărbătoare

Pentru că legenda era incredibilă, au fost scoși din calendarul sărbătorilor creștine și uitați. Biserica Ortodoxă nu a renunțat însă la această sărbătoare, deoarece o mare parte din minuni sunt incredibile.

Iar asta nu presupune scoaterea lor din relatari, istorie, tradiție, cultul creștin.

Legenda este redată și în Coran (sura 18, versetele 9-26).

În numeroase sfere de cultură circulă povestiri despre personaje care fie dorm în așteptarea unui eveniment important (de ex. regele Barbarossa), fie au fost găsite dormind după o perioadă îndelungată de timp.

Cert este că și Aristotel (Phys., IV, xi) vorbește de un astfel de somn îndelungat la sarzi.

În apropiere de anticul oraș Efes (în prezent orașul Selçuk din Turcia) există o peșteră din perioada creștinismului timpuriu, care, conform tradiției ar fi peștera acelor tineri.

Peste mormintele lor a fost ridicată o biserică, peștera fiind întărită cu zidărie. În timpul săpăturilor arheologice dintre anii 1927-1928, s-a constatat că în jurul acelei biserici-grotă au fost săpate alte mici grote unde s-au găsite numeroase morminte din perioada secoleleor V-VI d.Hr.

Pe zidurile ruinelor bisericii dar și pe unele morminte s-au descoperit inscripți dedicate Celor șapte tineri adormiți. În prezent peștera atrage numeroși turiști și pelerini fiind o atracție a vechiului Efes.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel