Sari la conținut

Otrava care distruge inima şi macină oasele. Semnal de alarmă: se găseşte în multe produse pe care le consumăm zilnic!

Alimente care distrug oasele
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
pericol în viaţa de zi cu zi

Potrivit specialiştilor, o femeie din trei şi un bărbat din cinci de la vârsta de 50 de ani și până la sfârșitul vieții își va rupe cel puțin o dată un os din cauza osteoporozei.

Medicii spun că pentru prevenirea acestei afecţiuni este recomandat consumul de vitamina D, dar şi renunţarea la anumite obiceiuri nocive, precum fumatul, care distruge oasele atât la bărbați, cât și la femei.

De asemenea, o atenţie deosebită trebuie acordată alimentaţiei, în condiţiile în care multe produse din comerţ conţin substanţe toxice pentru sistemul endocrin şi cardiovascular. Medicii atrag atenţia că sistemul endocrin este implicat în reglarea metabolismului și în intensitatea proceselor de formare și distrugere a țesutului osos.

Atenţie la îndulcitorii artificiali!

De pildă, îndulcitorii ca siropul de agave, de porumb și anumite tipuri de sirop de arțar sunt bogate în fructoză, un tip de zahăr asociat cu probleme de sănătate. Printre acestea se numără rezistența la insulină, acumularea de grăsime în ficat și niveluri crescute de trigliceride. Toate contribuie la probleme metabolice și o îmbătrânire accelerată.

risc de infarct
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În mod similar zahărului rafinat, fructoza excesivă dăunează colagenului și elastinei din piele, ducând la riduri, o elasticitate redusă și îmbătrânirea pielii.

Consumul regulat al acestor îndulcitori poate avea ca efect îngrășarea, sindromul metabolic și riscuri crescute de boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Mai mult, dacă folosești îndulcitori în loc să dai prioritate unor alimente integrale (de exemplu să pui îndulcitor de agave în bolul de terci de ovăz în locul unui fruct), se poate crea un dezechilibru nutrițional. Acesta, la rândul lui, prin înlocuirea regulată a alimentelor bogate în nutrienți cu diferiți îndulcitori, contribuie la procese de îmbătrânire accelerată.

Cum să eviți substanțele cancerigene

De altfel, şi Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor a avertizat recent că o serie de alimente pe care le găsim în meniul nostru zilnic conțin compuși cancerigeni. Este vorba despre nitrozamine, care se formează în timpul procesării sau preparării multor produse.

Cel puțin zece astfel de compuși periculoși pentru sănătate au fost depistați în pește și legume procesate, cereale, lactate și alimente fermentate sau marinate, cacao, bere și alte băuturi alcoolice.

Cele mai mari cantități sunt, însă, în produsele de carne și în mezeluri, pe care ar trebui să le consumăm cât mai rar, avertizează medicii nutriționiști.

Potrivit studiului, cel mai important grup de alimente care contribuie la expunerea la nitrozamine este reprezentat de carne şi produse din carne. Nitrozaminele pot fi găsite şi în alte alimente precum legumele procesate, cerealele, laptele şi produsele lactate sau alimentele fermentate, marinate sau condimentate.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel