Sari la conținut

Otravă de Novichok – simptomele de groază ale agentului nervos chimic letal pot fi văzute în ochi

NOVICHOK este un agent nervos mortal care este suficient de puternic pentru a ucide în doar câteva minute. Această substanță chimică fabricată în Rusia a luat viața a cel puțin două persoane din 2018, dar care sunt simptomele otrăvirii cu Noviciok? Ce efecte oribile are asupra organismului?

O anchetă publică pentru a investiga moartea victimei lui Novichok, Dawn Sturgess, a început astăzi la ora 10.20, la patru ani după ce agentul decedat a fost descoperit în Salisbury.

Mama a trei copii a murit în iulie 2018, la patru luni după ce doi atacatori ruși au venit în Marea Britanie pentru a otrăvi cu această substanță un fost colonel de informații militare ruse. Poliția a stabilit că atacul a lăsat trei persoane grav bolnave și un mort, dar ce efect a avut asupra victimelor?

Ce este Novichok?

Novichok este un grup de agenți nervoși extrem de toxici despre care se crede că sunt unii dintre cei mai mortali fabricați vreodată.

Substanțele au fost concepute de Rusia ca o formă de război chimic și sunt considerate mai letale decât armele chimice VX sau sarin.

Ca și alți agenți nervoși chimici, Novichok atacă sistemul nervos și oprește semnalele chimice să treacă prin corp.

Unul dintre principalele motive pentru care Novichok este atât de mortal este pentru că este limpede, inodor și este dispersat ca o pulbere ultrafină decât sub formă de vapori, ceea ce o face și mai greu de detectat.

Cum afectează Novichok organismul?

Novichok poate fi ingerat prin piele, ceea ce înseamnă că chiar și cea mai mică cantitate ar putea avea consecințe care pun viața în pericol.

Odată ce substanța chimică este ingerată, o substanță cunoscută sub numele de acetilcolină se acumulează în nervi, provocând contractarea și spasmele musculare necontrolate.

Sursa: Europa Liberă

Respirația devine în scurt timp imposibilă, pe măsură ce diafragma încetează să funcționeze, forțând victima la stop cardiac, deoarece mușchii inimii eșuează.

Deși este posibil să supraviețuiești otrăvirii cu Novichok, ingerarea poate provoca leziuni permanente ale nervilor, lăsând unele victime cu handicap pentru tot restul vieții.

O doză suficient de mare poate duce la deces prin insuficiență cardiacă sau asfixiere – așa cum se vede atât în cazul lui Dawn Sturgess, cât și în cazul opoziției ruse, Alexei Navalny.

Care sunt simptomele intoxicației cu Novichok?

Acest agent nervos extrem de toxic poate avea un efect semnificativ asupra organelor vitale și asupra grupelor musculare, inclusiv asupra inimii și asupra mușchilor folosiți pentru respirație.

Odată ingerată, intoxicația cu Novichok poate afecta:

Creierul

Convulsiile, pierderea conștienței și coma sunt toate efectele secundare frecvente ale otrăvirii cu agent nervos.

Ochii

Contracțiile pupilei  sunt un semn cheie de căutat imediat după ce are loc o otrăvire.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel