joi, iulie 29, 2021

Există două tipuri de colesterol, HDL și LDL. Colesterolul HDL este benefic pentru sănătate și, de fapt, esențial pentru menținerea funcțiilor organismului nostru. Pe de altă parte, colesterolul LDL este dăunător

sănătății și se află printre primele cauze aleafecțiunilor cardiovasculare.

Colesterolul LDL, în cantități excesive, se depunde pe artere, iar acumularea împiedică inima să funcționeze în mod corespunzător. Sângele nu mai circulă la fel de bine, ceea ce poate cauza diferite boli cardiovasculare, cu potențial letal.

Dieta este foarte importantă în această circumstanță, având potențialul de a echilibra nivelul colesterolului dăunător.

Ouăle cresc colesterolul sau sunt sănătoase pentru organism?

„Colesterolul face parte din grăsimile care circula în sângele nostru și nu putem exista

fără el pentru că e în strânsă legatură cu ficatul. Din valorile pe care noi le găsim în sânge atunci când facem analiza de colesterol, cea mai mare parte se datorează moștenirii genetice, astfel încât nu putem infuența foarte mult valoarea lui prin regimul alimentar. Ne putem aștepta la maxim 25%, daca ținem un regim foarte sever”, a explicat medicul Sandra Alexiu, potrivit Antena 3.

Care este legătura dintre colesterol și consumul de ouă?

De multe ori un colesterol crescut se asocia și cu un consum mare de ouă. AHA precizează că un ou mare conține 186 mg de colesterol. Un articol din revista

Nutrition lărgește valoarea, explicând că un ou poate conține 141-234 mg de colesterol.

United States Department for Agriculture (USDA) clasifică ouăle după mărime. O duzină de ouă mici, de la găini tinere care nu se ouă frecvent, cântăresc 425 g, iar una de ouă jumbo 850 g. Aceasta înseamnă că un ou mic are 35 g, iar unul mare 70 g. 100 g de ou conțin 372 mg de colesterol. Cu cât mai mare este oul, cu atât mai mult colesterol conține. Albușul de ou nu conține colesterol. Aceasta înseamnă că oamenii care vor să evite colesterolul din ouă pot introduce albușuri în alimentație.

Consumul zilnic

de ouă poate conduce la o creștere marginală a LDL, dar mărește și HDL. Aceasta înseamnă că raportul dintre colesterolul total și cel HDL, un indicator important pentru bolile de inimă, rămâne constant. Anterior, profesioniștii din sănătate recomandau ca numărul de ouă sau de gălbenușuri din consum să fie limitat la trei/săptămână. Motivul era că gălbenușurile sunt bogate în colesterol.

Colesterolul din dietă era interpretat greșit ca mărind direct nivelul de colesterol rău. Cercetări recente au arătat că era fals.

 

Ultimele stiri

Parteneri