Sari la conținut

Ouăle și colesterolul: Câte ouă putem mânca pe zi pentru a fi în siguranță?

ou să fie sănătos
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Ouăle - o adevărată sursă de proteină

Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. De fapt, un ou întreg conține toți nutrienții necesari pentru a transforma o singură celulă într-un pui întreg.

Cu toate acestea, ouăle și-au câștigat o reputație proastă, deoarece gălbenușurile sunt bogate în colesterol. Dar colesterolul nu este atât de simplu. Cu cât mănânci mai mult, cu atât mai puțin produce corpul tău. Din acest motiv, consumul de câteva ouă nu va determina creșterea ridicată a nivelului de colesterol.

Acest articol explică acest proces și discută câte ouă puteți mânca în siguranță pe zi.

Câte ouă putem mânca

Modul în care corpul tău reglează nivelurile de colesterol

Colesterolul este adesea privit ca fiind negativ.

Acest lucru se datorează faptului că unele studii au legat nivelurile ridicate de colesterol cu bolile de inimă și moartea timpurie. Cu toate acestea, dovezile sunt mixte.

Adevărul este că colesterolul joacă o funcție foarte importantă în corpul dumneavoastră. Este o moleculă structurală esențială pentru fiecare membrană celulară.

De asemenea, este utilizat pentru a produce hormoni steroizi precum testosteronul, estrogenul și cortizolul.

Având în vedere cât de important este colesterolul, corpul dumneavoastră a dezvoltat metode elaborate pentru a vă asigura că acesta are întotdeauna suficient disponibil.

Deoarece obținerea colesterolului din dietă nu este întotdeauna o opțiune, ficatul dvs. produce suficient pentru a satisface nevoile corpului.

Dar când mănânci o mulțime de alimente bogate în colesterol, ficatul începe să producă mai puțin pentru a menține nivelul colesterolului de a deveni excesiv de ridicat. Prin urmare, cantitatea totală de colesterol din corpul dumneavoastră se modifică foarte puțin, dacă este deloc. Ceea ce se schimbă este sursa sa – dieta ta sau ficatul. Cu toate acestea, ar trebui să evitați în continuare să consumați cantități excesive de colesterol dacă nivelul dumneavoastră din sânge este crescut. Un aport ridicat poate provoca o creștere moderată a nivelului de colesterol din sânge

Ce se întâmplă când oamenii mănâncă câteva ouă întregi pe zi?

Timp de multe decenii, oamenii au fost sfătuiți să-și limiteze consumul de ouă – sau cel puțin de gălbenușuri.

Un singur ou de mărime medie conține 186 mg de colesterol, ceea ce reprezintă 62% din aportul zilnic recomandat (AZR). În schimb, albulșul este în mare parte proteic și cu conținut scăzut de colesterol.

Recomandările obișnuite includ maximum 2-6 gălbenușuri pe săptămână. Cu toate acestea, nu există sprijin științific pentru această limitare.

Câteva studii au examinat efectele ouălor asupra nivelului de colesterol.

Aceste studii au împărțit oamenii în două grupuri – un grup a mâncat 1-3 ouă întregi pe zi, în timp ce celălalt a mâncat altceva, cum ar fi înlocuitori de ouă.

Aceste studii arată că:

  • În aproape toate cazurile, colesterolul HDL „bun” crește
  • Nivelul total și „rău” de colesterol LDL rămâne de obicei neschimbat, dar uneori crește ușor
  • Consumul de ouă îmbogățite cu omega-3 poate reduce trigliceridele din sânge, un alt factor de risc important
  • Nivelurile sanguine de antioxidanți carotenoizi precum luteina și zeaxantina cresc semnificativ

Se pare că răspunsul la consumul de ouă întregi depinde de individ.

La 70% dintre oameni, ouăle nu au avut niciun efect asupra colesterolului LDL total sau „rău”. Cu toate acestea, la 30% dintre oameni – numiți hiper-respondenți – acești markeri cresc ușor.

Deși consumul de câteva ouă pe zi poate crește colesterolul din sânge la unele persoane, acestea schimbă particulele LDL „rele” de la mici și dense la mari.

Persoanele care au predominant particule mari de LDL prezintă un risc mai mic de boli de inimă. Deci, chiar dacă ouăle determină creșteri ușoare ale nivelului total și al colesterolului LDL, nu este un motiv de îngrijorare.

Știința este clară: până la 3 ouă întregi pe zi sunt perfect sigure pentru persoanele sănătoase.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel