Sari la conținut

Ouăle și colesterolul ridicat. Câte ouă poți mânca, fără a manifesta probleme de sănătate?

gustări sărace în calorii
Oul - cum e bine sa il consumi

Ouăle se află pe lista celor mai hrănitoare alimente, fiind o sursă de nutrienți esențiali. Cu toate acestea, beneficiile lor pot fi limitate în cazul anumitor afecțiuni, întrucât au un conținut ridicat de colesterol. Cum să le consumi în mod corect, pentru a evita posibilele complicații de sănătate asociate?

Potrivit Healthline, nivelul de colesterol poate fi reglat de propriul organism. Din acest motiv, ouăle ar putea să nu fie chiar atât de dăunătoare precum credeam. Consumul moderat al acestui aliment nu pune în pericol nivelul de colesterol și nu cauzează creșterea riscantă a colesterolului.

De fapt, ficatul este organul responsabil pentru generarea colesterolului. Atunci când o persoană consumă alimente cu un conținut ridicat de colesterol, ficatul compensează acest lucru producând mai puțin colesterol, în mod natural.

Ce se întâmplă dacă mănânci multe ouă într-o singură zi?

Pentru mult timp, oamenii au fost sfătuiți să își limiteze aportul de ouă, sau măcar cel de gălbenuș (acesta conține cantitatea cea mai mare de colesterol). Un ou de mărime medie conține 186mg de colesterol, ceea ce reprezintă 62% din doza zilnică recomandată.

Unele studii au analizat efectele consumului de ouă, bazându-se pe datele înregistrate de la voluntarii care au mâncat 1-3 ouă pe zi. De asemenea, un alt grup de voluntari au consumat alt aliment înlocuitor. În ambele cazuri, specialiștii au observat o creștere în colesterolul HDL, sau colesterolul „bun”. Nivelul colesterolului LDL, sau colesterolul „dăunător”, nu a suferit schimbări sau s-a modificat într-un procent foarte mic.

Cât despre influența acestui aliment asupra altor afecțiuni de sănătate, precum problemele cardiovasculare, persoanele care mănâncă ouă nu prezintă un risc crescut de a dezvolta aceste boli. Totuși, s-a observat un risc ridicat de a manifesta aceste afecțiuni asociate în rândul persoanelor care suferă de diabet de tip 2.

Persoanele care au  participat la aceste studii nu au consumat mai mult de 3 ouă pe zi. Astfel, nu se cunosc încă efectele consumului exagerat de ouă. Din acest motiv, specialiștii nu pot exclude efectele negative pe care consumul în exces le poate produce.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel