Sari la conținut

Ovidiu Bojor spune de ce să NU să renunțăm definitiv la proteina din carne. Explicaţie simplă

Marele academician Ovidiu Bojor expică cât de importante sunt proteinele din carne pentru organism. Acesta spune că este total greșit să renunțăm la , în favoarea unei diete vegetariene.

Ovidiu Bojor spune de ce să NU să renunțăm definitiv la proteina din carne. Explicaţie simplă

“Din când în când şi în special pentru copii, în perioada de creștere, de la 4 până 18 ani, avem nevoie și de proteine animale, carne roșie.

Explicaţia este foarte simplă. Să luăm soia ca exemplu, care este bogată în proteine, lipsesc patru până la cinci aminoacizi esenţiali, faţă de cei din carne.

Aceştia contribuie la dezvoltarea fizică, intelectuală, cerebrală, spirituală a tânărului.

PROTEINE UȘOARE

Pe măsură ce înaintăm în vârstă diminuăm cantitatea de carne, o înlocuim cu proteine ușoare, pește de exemplu.

Conţine omega 3, omega 6, alte elemente, în afară de proteina aceasta uşor asimilabilă. Recomand celor mai sensibili peștele de apă dulce precum șalăul, știuca, bibanul, avatul și cleanul”, explică dr. Bojor.

Vom obţine nişte rezultate formidabile DACĂ ȚINEM CONT DE REGULILE DE MAI JOS

Ovidiu Bojor ne învață câteva reguli esențiale atunci când ne așezăm la masă pentru a ne putea bucura cu adevărat de gustul mâncărurilor.
Ce trebuie să facem când ne așezăm la masă

“În primul rând trebuie să avem cel puţin două minute de reculegere. Să ne detașăm de absolut orice din jurul nostru, de eforturi, de gânduri rele, iar după aceea să închidem televizorul, să angajăm cât mai puţine discuţii în timpul mesei şi vom obţine nişte rezultate formidabile.”, declară academicianul.

Câteva sfaturi de viata cu zi

 • Dimineaţa pe stomacul gol, se bea un pahar cu apă plată la temperatura camerei în care s-au stors 2-3 felii lămâie.
 • Orar strict de masă: în fiecare zi mănâncă aproximativ la aceeaşi oră.

Exemplu:

 • mic dejun, între 7.00 – 8.00;
 • dejun, între 12.00 – 13.00; cina, între 18.00 – 19.00.
 • Ideal ar fi să adaugi şi o gustare între mic dejun şi prânz şi una între prânz şi cină (ex: 150 g iaurt sau lapte degresat, fructe, 15 – 20 gr migdale, etc).
 • Nu bea niciodată apă (sau alte lichide) în timpul mesei sau imediat după (primele 20-30 min) Nu te feri de lămâie. Contrar „legendei”, nu produce arsuri stomacale, ea fiind alcalinizantă şi antiacida gastric. În plus, nu conţine aproape deloc zahăr.
 • Fructele se consumă numai pe stomacul gol, neamestecate cu nimic altceva. Între ele se pot combina, cu excepţia pepenelui roşu, care se mănâncă singur.
 • Cea mai mare greşeală este să consumăm fructele pe post de desert, deoarece vor împiedica tot procesul de digestie, plus că îşi vor pierde tot bagajul vitaminic. E de preferat să se consume fructele cu tot cu coajă şi seminţe.

Mănânâncă cât mai încet posibil

Potrivit medicului, masticaţia consumă calorii, aşa că nu înghiţiţi nimic nemestecat şi încercaţi ca fiecare înghiţitură să fie mestecată minimum 10 secunde. Culcă-te noaptea, pe cât posibil, pe la aceeaşi oră.

 • Nu ronţăi nimic între mese şi nu sări peste mese, cu excepţia cinei. Chiar şi o alună luată între mese va perturba procesul de digestie Nu confunda apetitul cu foamea. Nu te lăsa convins de senzaţiile auditive (ce bun a fost…), simţurile olfactive (ce miros…), vizuale (ce bine arată…).

Amăgeşte-ţi foamea!

 • Înaintea meselor principale începe cu o salată de crudităţi sau cu fructe (cu 20 – 30 minute înainte) sau pur şi simplu bea 1 – 2 pahare cu apă. Bea lichide (minimum 1,5 – 2 litri/zi – cafeaua nu se pune la socoteală).

Spune „NU” zahărului

 • Numai aşa poţi ajuta organismul să elimine deşeurile metabolice Spune „NU” zahărului, sau înlocuieşte-l cu fructoză. Ferereşte-te de prăjeli, maioneze, grăsimi”, mai spune academicianul.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: