Sari la conținut

Oxiuriază

Oxiuriază este o infecție intestinală cauzată de un vierme
sursa: Doctorul Zilei
Tratamentul oxiurazei implică de obicei administrarea de medicamente

Oxiuriază, cunoscută și sub denumirea de enterobiază, este o infecție intestinală cauzată de un tip de vierme parazit numit Enterobius vermicularis.

Acest parazit afectează în principal copiii și este una dintre cele mai comune infecții parazitare la oameni. Infecția apare în întreaga lume, dar este mai frecventă în zonele cu densitate mare de populație.

Cum se manifestă oxiuriază

  1. Mâncărime anală: Unul dintre simptomele caracteristice ale oxiurazei este mâncărimea intensă în zona anală. Aceasta apare frecvent noaptea, deoarece femelele de viermi ies din rect pentru a depune ouă în jurul anusului.
  2. Insomnie și iritabilitate: Mâncărimea persistentă poate duce la tulburări de somn și iritabilitate, în special la copii.
  3. Infecții urinare: În cazuri rare, ouăle de oxiuri pot ajunge în tractul urinar, cauzând infecții urinare.
  4. Durere abdominală: În unele cazuri, persoanele infectate pot prezenta dureri abdominale ușoare.
  5. Disconfort vaginal: La fete, ouăle depuse în jurul anusului pot ajunge și în zona vaginală, cauzând disconfort și mâncărime.

Cauzele oxiurazei

Infecția cu oxiuri se produce prin ingestia ouălor de oxiuri, care pot supraviețui pe suprafețe și obiecte pentru un interval scurt de timp. Persoanele se infectează adesea prin:

  • Consumul de alimente sau apă contaminate cu ouă de oxiuri.
  • Atinsul obiectelor contaminate și apoi atingerea gurii.

Tratamentul oxiurazei

Tratamentul oxiurazei implică de obicei administrarea de medicamente antiparazitare, cum ar fi albendazolul, mebendazolul sau pamoatul de pirantel.

Aceste medicamente ajută la distrugerea viermilor și la eliminarea infecției. Este important ca toate persoanele care trăiesc în același mediu să fie tratate simultan pentru a preveni reinfectarea.

Pe lângă tratamentul medicamentos, sunt recomandate și măsuri de igienă stricte, cum ar fi spălarea riguroasă a mâinilor, tăierea unghiilor scurte și spălarea frecventă a lenjeriei de pat și a hainelor.

Este important să solicitați sfatul medicului înainte de a începe orice tratament și să urmați recomandările sale pentru a asigura un tratament eficient și prevenirea recidivelor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel