Sari la conținut

Pacientă cu cancer de colon în stadiu terminal: ”Am avut acest simptom, când mergeam la toaletă, o jumătate de an. Dar l-am ignorat!”

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Pentru femei, declinul cognitiv poate înainte de 50 de ani

Simptome cancer colon. O pacientă cu cancer colorectal, în stadiul 4 povestit, în cadrul unui eveniment despre screeningul cancerului de colon, cum a descoperit că are boala și care au fost simptomele pe care le-a observat. 

”În decembrie 2016 am fost diagnosticată cu cancer colorectal. Apoi am fost operată  și în ianuarie am început chimioterapia, iar în 2017 am fost operată de metastaze la ficat, acum fac chimioterapie după intervenția chirurgicală, de 3 luni. Eu când am depistat boala, n-am depistat-o întâmplător, am avut jumătate de an simptome, constipație alternată cu diaree, dar nu m-am gândit că poate fi atât de grav.

Am dat vina pe alimentație pe viața stresată, am zis că poate e colon iritabil. Într-o zi mi-a fost extrem de rău, am avut dureri foarte mari și un medic mi-a recomandat colonoscopia și atunci am depsitat tumora. Am văzut că am cancer, lucru care, pe moment, m-a bulversat. Acum sunt OK psihic, am o viață absolut normală, în afară de faptul că fac chimioterapie, săptămânal, în rest, viața mea decurge absolut normal. Cancerul a fost depistat în stadiul 4. Am avut o mătușă cu cancer de colon.”

Simptomele cancerului de colon

Unul dintre simptome este modificarea scaunului, care poate contine mucozitati si urme de sange. Tranzitul intestinal devine neregulat si variabil din punctul de vedere al consistentei, constipatia alternand cu diareea. Semnele instalarii cancerului de colon sunt numeroase si nespecifice. Pe langa cele enumerate pana acum, acestea includ:

  • oboseala;
  • slabiciune;
  • dificultati de respiratie;
  • crampe sau balonare.

Boala poate fi şi prevenită, nu doar depistată timpuriu

Colonoscopia este principalul test de screening al cancerului de colon şi rect şi unul din cele mai importante instrumente ce conduce la scăderea mortalităţii prin acest tip de cancer.

După vârsta de 45-50 de ani orice persoană din populaţia generală, fără simptome de alarmă sau fără rude cu antecedente de cancere ale tubului digestiv şi considerate astfel cu risc scăzut, trebuie să efectueze o colonoscopie de rutină.

Apariţia simptomelor menţionate mai sus trebuie să vă îndrume către medicul specialist, pentru a stabili dacă trebuie efectuată o colonoscopie.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel