Sari la conținut

Cu se confruntă pacienții bolnavi de cancer în perioada pandemiei?

pacienții

Pandemia de coronavirus a afectat pacienții din toate ramurile medicinii. Astăzi ne vom îndrepta atenția asupra pacienților cu afecțiuni oncologice – iar domnul Doctor Cătălin Copăescu, Chirurg de Excelenta in Chirurgia Colorectală ne va explica ce ar trebui să facă acești pacienți.

Din frica infectării cu coronavirus, din ce în ce mai mulți pacienți, amână vizita la medic, iar spitalele și doctorii se confruntă cu un eveniment fără precedent, întrucât nu pot trata acești pacienți care au nevoie de tratament și din lipsa unui control medical, nu pot identifica cancerele în stadii incipiente.

Ce simptome ar trebui să ne trimită la medic pentru investigații oncologie?

„Orice modificare a statusului anterior, chiar în condițiile în care cunoșteai că suferi de o anumită boală, fie ea și o boală oncologică, ar trebui să fie un semnal de alarmă.

O astfel de alarmă ar trebui să ridice suspiciunea că în interiorul organismului s-au instalat modificări. Unele dintre acestea ar putea fi explicate prin creșterea unei tumori.

Tumorile nu sunt neapărat maligne, ele ar putea fi și benigne, însă există riscul ca evoluția lor să fie la fel de agresivă, deși prognosticul este mai bun.

Pe de altă parte, ar trebui să meargă la medic și toți aceia care în familie au cazuri care au dezvoltat anumite neoplazii. Pentru ei există un risc important ca o situație similară să se editeze în ceea ce îi privește.

Astfel, vorbim de prezența unor simptome sau a unor predispoziții care ne preocupă și pentru care nu ar trebui să găsim răspunsuri exclusiv în media sau să dezvoltăm scenarii ireale, în contextul limitei de înțelegere pe care cei fără pregătire în domeniul medical o pot avea,” ne explică domnul Doctor Cătălin Copăescu.

Care este traseul pacientului oncologic în spital în contextul COVID-19 și care sunt fricile acestor pacienți?

În această perioadă, accesul către unitățile medicale care au misiunea de a stabili diagnosticul și mai departe de a îndruma terapeutic pacienții oncologici a fost mai dificil.

În acest context, al pandemiei, accesul a fost limitat fie din perspectiva recomandărilor de distanțare socială, care au fost intens și corect argumentate la începutul pandemiei dar, și ulterior, după primăvară, atunci când emoția vis-à-vis de nesiguranța în unitățile sanitare a rămas în mintea pacienților.

Pe de altă parte, personalul medical a prezentat o reținere justificată în a invita pacienții vulnerabili, în mod special pe cei oncologici, către unitățile spitalicești unde ar putea eventual să contacteze noul coronavirus, iar vulnerabilitatea care îi caracterizează să facă ca boala contactată să îmbrace forme greu de controlat și să piardă lupta cu viața.

Ar trebui subliniat că, perioada de început a pandemiei, cu emoție legată de accesibilitatea în spitale, a fost depășită; spitalele au acum circuite securizate și sunt pregătite pentru a filtra pacienții astfel încât acestea să nu redevină focare de infecție pentru SARS-COV-2.

Care sunt recomandările dumneavoastră pentru acești pacienți?

Acești pacienți ar trebui să meargă cât mai repede la spital pentru a beneficia de eficiența terapeutică demonstrată a procedurilor pe care le avem la dispoziție.

Avansul tehnologic al informației medicale, eficiența farmacologică a moleculelor pe care le avem astăzi la dispoziție, trebuie să fie în beneficiul pacienților.

E în interesul lor să se stabilească cât mai repede diagnosticul, să se aplice tratamentul și, nu în ultimul rând, să beneficieze de soluțiile moderne chirurgicale minim-invazive, care, le pot asigura mentinerea neafectată a calității și speranței de viață

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel